Dzięki skorupce, którą tworzy przypieczona mąką kukurydziana tworzy się smaczna panierka. Kurczak jest soczysty i czuć sezam, który z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku.
Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii. Takie ćwiartki śmiało można podać jako jedno z dań na ciepło np. imprezowych lub okolicznościowych. Takiej wersji nikt się nie powstydzi a goście będą się zajadać.
Polecam z bukietem surówek :)
Składniki:
6 ćwiartek z kurczaka ( podzielone na udka i pałki )
1 łyżka soli himalajskiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki sezamu
2 łyżki curry
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki kukurydzianej
400 gram mrożonych warzyw (brokuł, marchew, kalafior)
1 łyżka soli himalajskiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki sezamu
2 łyżki curry
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki kukurydzianej
400 gram mrożonych warzyw (brokuł, marchew, kalafior)
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka dokładnie umyć. Oprószyć solą, curry i pieprzem. Następnie posypać sezamem i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, aby każda część miała mąkę.
2. Kurczaka podsmażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 55 min. 15 min przed końcem ściągnąć pokrywę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.