Sezam i sos sojowy nadają charakterystycznego smaku, dzięki czemu potrawka nie jest mdła.
To danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc dla zapracowanych jest to idealne rozwiązanie. Pycha :)
Składniki:
Dla 3-4 osób:
2 filety z kurczaka
300 gram fasolki szparagowej
2 czubate łyżki sezamu
3 łyżki posiekanego szczypioru
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli (do fasolki)
1 łyżeczka soli himalajskiej ( do kurczaka )
1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego ziołowego
500 ml. bulionu drobiowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 filety z kurczaka
300 gram fasolki szparagowej
2 czubate łyżki sezamu
3 łyżki posiekanego szczypioru
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli (do fasolki)
1 łyżeczka soli himalajskiej ( do kurczaka )
1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego ziołowego
500 ml. bulionu drobiowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Posypać sezamek i zasypać mąką ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i odstawić.
2. Fasolkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować od. 5-8 min. Następnie przecedzić i zalać zimną wodą. Wok rozgrzać. Wlać olej i wrzucić fasolkę. Tak podsmażyć, aż fasolka lekko się zarumieni.
3. Do fasolki dodać mięso. Wymieszać i wlać bulion, energicznie mieszając. Gotować do 10 min., aż kurczak zmięknie. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem.
RADA!
Podawać z ryżem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.