Składniki:
szynka lub łopatka wieprzowa 0.5 kg.
czosnek 4 ząbki
cebula 1/2 szt.
olej 2 łyżki
pomidory w puszce 1 puszka
pomidory świeże 2 szt.
bazylia świeża posiekana 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
woda 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
przecier 2 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżka
sól ( do mięsa ) 1 łyżeczka
pieprz (do mięsa ) 1/3 łyżeczki
Dodatkowo:
makaron spaghetti 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
2. Mięso umyć, przekroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia.
Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
3. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek i cebulę. Przyrumienić.
4. Dodać mięso. Wymieszać. Smażyć, aż mięso zmięknie.
5. Pomidory z puszki przelać do miski. Dodać pokrojone na kostkę świeże pomidory. Dodać bazylię oraz zioła prowansalskie. Zmiksować ręcznym blenderem.
6. Dodać do mięsa wraz z wodą i przecierem. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dodać mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wodzie.
Wygląda bardzo smacznie. Spaghetti bolognese to jedno z dań, które wcale nie tak prosto zrobić - żeby było smaczne, smak musi być idealny i wyważony. Jadłam już tyle nieudanych (choć kucharz sobie pewnie nie zdawał sprawy) bolognese, że to aż przykre... warto czasem sięgnąć do dobrego przepisu, a nie robić na oko.
OdpowiedzUsuńNo to polecam wypróbować moja wersję. Może przypadnie do gustu :)
OdpowiedzUsuń