Składniki:
Ciasto:
olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
jajko 1 szt.
cukier puder 1/4 szkl.
mąka 1/4 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Sos karmelowy:
cukier 3 łyżki
woda ciepła 3 łyżki
woda ciepła 3 łyżki
mleko 1 szkl.
olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 1.5 łyżki
mąka 1 płaska łyżka
sól 1 szczypta
orzeszki nerkowca posiekane 3 łyżki
Dodatkowo:
śmietana kremówka 150 ml.
cukier puder 1 łyżka
borówki kilkanaście szt.
orzeszki nerkowca do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W średniej misce umieścic jajko, mleko, cukry, mąkę, ekstrakt i olej Kujawski.
Wszystko dokładnie zmiksować, do połączenia się składników.
Przelać do dużego kubka ( pojemność 300 ml. ).
Wstawić do mikrofali na 3 min. ( średni poziom mocy ).
Co minutę otwierać, aby ciasto nie wykipiało.
Odstawić do ostygnięcia. Przekroić w średniej grubości krążki.
Sos karmelowy:
Cukier podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, co chwilę mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści dodać ciepłą wodę. Rozmieszać i dalej podgrzewać na małym ogniu. Do płynnego cukry wlać 3/4 szkl. mleka i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić mąkę na jednolitą masę. Dodać do karmelu. Chwilę gotować i dodać sól z orzeszkami i olej Kujawski. Wymieszać i odstawić z ognia.
Dodatki:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę.
Na talerzyk nałożyć łyżkę karmelu. Każdy krążek wysmarować śmietaną i obłożyć borówkami. Układać jeden na drugim, aż powstanie mała wieża.
Całość polać sosem oraz posypać orzeszkami.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Smaczne :)
OdpowiedzUsuńAjajaj :D
OdpowiedzUsuńAle pomysłowe!
A od tego karmelu aż ślinka cieknie :D
Dziękuje :D
OdpowiedzUsuńSzybko znikło, dzisiaj chyba powtórka będzie xD
ale może w wersji czekoladowej, bo mój narzeczony uwielbia takie ciasta :)