22 czerwca 2015

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z POWIDŁAMI I CYTRYNĄ

Najlepszy bigos to właśnie z młodej kapusty, który uzupełniają dodatki takie jak kiełbasa czy boczek. Jednak można też bez dodatków. Ja przygotowałam bigos z kiełbasą z dodatkiem cytryny i powideł śliwkowych. Te dodatki nadają wyjątkowy smak. Jest świetny ! Idealny dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Ja lubię jeść z samym chlebem. 
Taki bigos to także fajne danie na imprezy za równo domowe jak i te na dworze przy grillu. 





Składniki :

młoda kapusta 1 i 1/2 główki
przecier 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyzki
sól, pieprz do smaku
kostka rosołowa 2 szt.
kiełbasa zwyczajna lub inna np. śląska 2 pętka
woda 2 szkl. + 1 szkl.
przyprawa do bigosu do smaku
koperek 1 pęczek
marchew 1 szt. 
olej do smażenia
ziele angielskie 2 kulki
liść laurowy 2 szt. 


Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować i umieścic w dużym garze. Marchew obraz i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Zalać wodą ( 2 szkl. ). Gotować na średnim ogniu. Kiedy kapusta zacznie robić się miękka wodę - sok odlać. Wlać czystą wodę (1 szkl. ).


2. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Przysmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty wraz z olejem ( wtedy bigos nie będzie jałowy ). 




3. Do bigosu dodać kostki rosołowe. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać powidła, przecier, sok z cytryny, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić pieprzem i przyprawą do bigosu. Gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia