Taki bigos to także fajne danie na imprezy za równo domowe jak i te na dworze przy grillu.
Składniki :
młoda kapusta 1 i 1/2 główki
przecier 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyzki
sól, pieprz do smaku
kostka rosołowa 2 szt.
kiełbasa zwyczajna lub inna np. śląska 2 pętka
woda 2 szkl. + 1 szkl.
przyprawa do bigosu do smaku
koperek 1 pęczek
marchew 1 szt.
olej do smażenia
ziele angielskie 2 kulki
liść laurowy 2 szt.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować i umieścic w dużym garze. Marchew obraz i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Zalać wodą ( 2 szkl. ). Gotować na średnim ogniu. Kiedy kapusta zacznie robić się miękka wodę - sok odlać. Wlać czystą wodę (1 szkl. ).
2. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Przysmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty wraz z olejem ( wtedy bigos nie będzie jałowy ).
3. Do bigosu dodać kostki rosołowe. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać powidła, przecier, sok z cytryny, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić pieprzem i przyprawą do bigosu. Gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.