Składniki:
boczek 0.5 kg.
biała kiełbasa 3 pętka
melisa cytrynowa 3 łyżki (posiekana)
natka pietruszki 1 pęczek
sól, pieprz do oprószenia
oliwa z oliwek do posmarowania
Sposób przygotowania:
1. Boczek umyć, osuszyć i pozbyć się grubej słoniny. Przeciąć boczek wzdłuż dłuższego boku na pół, ale nie do końca. Boczek powinien się rozłożyć. Boki od środka nacinamy jeszcze raz, ale nie do końca. Boczek rozbijamy tłuczkiem. Oprószyć boczek solą i pieprzem.
2.Kiełbasę mielimy w maszynce. Dodajemy majeranek. Mieszamy.
3. Farsz wyłożyć na boczek. Posypać posiekaną natką pietruszki i melisą.
4. Zwinąć roladę. Oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem. Wsadzić do naczynia. Wysmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut.
zaintrygował mnie dodatek melisy. z chęcią spróbuję czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńDomowa wędlina to coś niesamowitego, takiego boczku jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń