Danie powstało z myślą o chińskiej restauracji, w której po raz pierwszy spróbowałam takiego właśnie ryżu, ale było to już bardzo dawno., dlatego próbowałam odtworzyć smak.
Jednak dodatki są mojego pomysłu. Każdy może dodać co lubi.
Składniki:
ryż ugotowany 1 torebka
jaja 3 szt.
filet z kurczaka 1 szt.
fasolka szparagowa 1 kubek
zielony groszek 1/2 kubka
sól, pieprz do smaku
posiekana dymka ze szczypiorkiem 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
Do fileta:
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sól morska do oprószenia wg. gustu
pieprz do oprószenia wg. gustu
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło. Dodać cebulę, chwilę smażyć, aż się zeszkli.
Na osobnej patelni rozgrzać olej. Fileta umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół.
Przyprawić i usmażyć na złoty kolor.
Na osobnej patelni rozgrzać olej. Fileta umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół.
Przyprawić i usmażyć na złoty kolor.
2. Do cebuli dodać fasolę i groszek. Dodać sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać ryż. Dokładnie wymieszać. Rozdrobnić widelcem.
3.W misce rozbełtać jaja z solą i pieprzem. Wlać do ryżu i wymieszać. Dodać dymkę cebuli oraz pokrojonego w plastry fileta. Mieszać tak długo, aż jajko się całkowicie zetnie i zacznie się przypiekać.
Fajne połączenie, lubię takie pomysły na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuń