Składniki:
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
ryż 1 torebka
sól, pieprz do smaku
przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek
ketchup pikantny 2 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżka
natka pietruszki 1 garść
listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść
majonez 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju. Przełożyć do wysokiej miseczki.
2. Dodać przecier, ketchup i zmiksować ręcznym blenderem.
3. Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować.
4. Ryż dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Próbowałam kiedyś zrobić paprykarz, ale z makreli i niestety wersja z nią nie przypadła nam do gustu, za to idealnie nadaje się do masła rybnego. Teraz spróbuję z tuńczykiem, mam nadzieję, że będzie lepiej :)
OdpowiedzUsuń