17 czerwca 2015

Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy

Delikatny paprykarz, który świetnie rozsmarowuje się na kanapkach. Jest to szybka wersja. Przygotowanie zajmuje niecałe 15 minut, a naje się cała rodzina. Taki paprykarz można przechowywać kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Paprykarz jest zdrowszą wersją tego kupnego, ponieważ nie zawiera konserwantów ani chemii. Można go jeść i na śniadanie i na kolację. Polecam, bo jest naprawdę świetny. Mi smakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi. 








Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
ryż 1 torebka
sól, pieprz do smaku
przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek
ketchup pikantny 2 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżka 
natka pietruszki 1 garść
listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść
majonez 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. 
W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju. Przełożyć do  wysokiej miseczki.
2. Dodać przecier, ketchup i zmiksować ręcznym blenderem.
3. Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować. 
4. Ryż dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 



1 komentarz:

  1. Próbowałam kiedyś zrobić paprykarz, ale z makreli i niestety wersja z nią nie przypadła nam do gustu, za to idealnie nadaje się do masła rybnego. Teraz spróbuję z tuńczykiem, mam nadzieję, że będzie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia