Delikatne polędwiczki w chrupiącym jajecznym cieście. Zazwyczaj jest tak, że najpierw maczamy w jajku a potem w mące. Tutaj jest na odwrót. Dzięki temu doprawione mięso nie traci smaku, a przyprawy są wyczuwalne ;)
Składniki:
polędwiczki 8 szt.
jaja 2 szt.
mąka kukurydziana 1/3 szkl.
sól 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
czosnek granulowany 1 łyżeczka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem.
2. Jajko dobrze rozbełtać. Dodać paprykę i czosnek. Wymieszać.
3. Na talerzu umieścic mąkę. Obtoczyć w niej polędwiczki.
4. W rondlu rozgrzać olej. Polędwiczki zanurzyć w jajku i wrzucić na głęboki olej.
Smażyć na złoty kolor,
Wyłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na sałacie tworząc ośmiorniczkę.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń