25 czerwca 2015

KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z NACHOS I PŁATKÓW

Kurczak bardzo soczysty jak z kfc. Panierka oryginalna i bardzo chrupiąca. Dodatkowo złocista co sprawia, że je się ze smakiem. Kurczak może być obiadem, może być przekąską, może być dla dzieci niejadków. Najlepiej podać z sałatką ze świeżych warzyw :) 






Składniki:
2 duże filety z kurczaka
sól, pieprz do oprószenia
czosnek granulowany 3/4 łyżeczki
olej do smażenia 

Panierka:
płatki kukurydziane 4 garści
chipsy nachos 4 garści
mąka kukurydziana 4 łyżki
jaja 3 szt.

Sposób przygotowania:

1. Filety umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem jak na kotlety, ale nie za cienko. Z każdej strony filety oprószyć solą i pieprzem. 
2. W woreczku umieścic płatki, chipsy i mąkę. Zawiązać woreczek i ugnieść tłuczkiem lub wałkiem do ciasta, aby rozdrobniły się płatki i chipsy. Przesypać na duży talerz. 
3. W osobnym talerzu głębokim rozbełtać jaja. 
4. Każdy filet obtoczyć w panierce, następnie w jajku i znów w panierce. 
Układać na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku. 
Smażyć na złoty kolor z obu stron. 


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł z tą panierką, bardzo fajny pomysł na ciepłe danie imprezowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia