Składniki:
2 duże filety z kurczaka
sól, pieprz do oprószenia
czosnek granulowany 3/4 łyżeczki
olej do smażenia
Panierka:
płatki kukurydziane 4 garści
chipsy nachos 4 garści
mąka kukurydziana 4 łyżki
jaja 3 szt.
Sposób przygotowania:
1. Filety umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem jak na kotlety, ale nie za cienko. Z każdej strony filety oprószyć solą i pieprzem.
2. W woreczku umieścic płatki, chipsy i mąkę. Zawiązać woreczek i ugnieść tłuczkiem lub wałkiem do ciasta, aby rozdrobniły się płatki i chipsy. Przesypać na duży talerz.
3. W osobnym talerzu głębokim rozbełtać jaja.
4. Każdy filet obtoczyć w panierce, następnie w jajku i znów w panierce.
Układać na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Świetny pomysł z tą panierką, bardzo fajny pomysł na ciepłe danie imprezowe ;)
OdpowiedzUsuń