24 czerwca 2015

KARPATKA Z DOMOWYM BUDYNIEM- KREMEM

Delikatna i rozpływająca się w ustach karpatka. Ciasto idealne ale krem jeszcze lepszy, puszysty i mmmmm.. pyszny ! Karpatka szybko znika. Czasami robiłam nawet dwie :).
Zaletą ciasto jest szybkie przygotowanie. Jednak w lodówce musi swoje odstać, co najmniej jedną noc, ale warto czekać, by potem rozkoszować się kostką takiej karpatki, która dobrze się kroi a krem się nie rozpływa. Polecam ją na różne okoliczności czy spotkania, na pewno zniknie migiem. 








Składniki:

Ciasto:

woda 1 szkl.
masło 100 gram
jaja 4-5 szt.
mąka 1 szkl.

Krem:

mleko 3 szkl.
cukier 4 łyżki
esencja z wanilii 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
żółtka 4 szt.
mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
masło 250 gram

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Zagotować margarynę z wodą. Dodać  stopniowo mąkę cały czas mieszając trzepaczką a najlepiej mikserem, aż utrze się ciasto. Odstawić do ostygnięcia. 
Po dokładnym wystudzeniu do masy dodać żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i także dodać do ciasta. Zmiksować. Nałożyć na dużą blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 min. (w zależności od piekarnika ). 
Ciasto powinno być złociste. Gotowe ciasto przekroić, aby powstały dwa blaty. 

Krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i esencją waniliową. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać do zgęstnienia a najlepiej miksować mikserem. Odstawić do ostygnięcia. 
Masło utrzeć w dużej misce na puszysto. Dodawać stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksując. Wyłożyć na ostygnięte ciasto karpatkowe, które przykrywamy drugim ciastem karpatki. Wierzch posypać cukrem pudrem. 


7 komentarzy:

  1. Pyszna! Uwielbiam karpatkę:-) poczęstuję się:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa ;) Uwielbiam ten krem! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką karpatkę a Twoje zdjecia bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy karpatkę, a Twoja wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama robiła taką pyszną karpatkę, to dla mnie smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, tylko szkoda że krem Ci się zwarzył

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia