22 czerwca 2015

KURCZAK PO STAROPOLSKU

Rozpływające się w ustach mięso kurczaka z chrupiącą skórką to coś przepysznego. Idealnie skomponowana mieszanka przypraw sprawia, że kurczak jest złocisty i idealnie doprawiany. 
Pyszny dodatek do pieczonych ziemniaczków. 





Składniki:

kurczak świeży 1.2 kg.

Marynata:
sól 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
rozmaryn 1/2 łyżeczki
koperek suszony 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
olej 100 ml. 

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka umyć, osuszyć i poćwiartować. 


2. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki ze sobą zmieszać. 


3. Kurczaka dokładnie wymieszać z marynatą, tak aby każdy kawałek był w marynacie. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 



4. Kurczaka wyłożyć na blaszce. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 45 min. 


1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia