Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale i soczyste. Wystarczy chwila na grillu i szaszłyki gotowe. Wyczuwalna jest limonka i zioła, co nadaje orzeźwiającego i oryginalnego smaku.
Składniki:
filet drobiowy 4 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryka pomarańczowa 1 szt.
cebula 2 szt.
pieczarki duże 3 szt.
limetka 2 szt.
Marynata:
sok z 1 limonki
oregano 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
suszona natka pietruszki 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić w grubą kostkę.
2. Przygotować marynatę. Czosnek drobno posiekać i wszystko razem wymieszać.
3. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
4. Pieczarki obraz i pokroić w grube plastry. Papryki umyć i pokroić w plastry a następnie w mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na 4 części, oddzielić plastry. Limonki pokroić w plastry.
5. Na wykałaczki po nakłuwać filet ->cebula->pieczarka->papryka->filet-> limonka itd.
6. Grilla nagrzać a następnie ułożyć szaszłyki. Obracać co kilka minut, aby z każdej strony się upiekły.
Szaszłyki można również upiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.