Składniki:
Spód:
herbatniki pełnoziarniste - 1 opakowanie (200 g.)
krakersy - 1/2 opakowania (90 g. )
masło - 100 gram
kakao - 2 łyżki
Masa I :
twaróg - 500 gram
cukier puder - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
sok z cytryny - 1 łyżka
banan - 2 szt.
truskawki świeże - 10 szt.
jogurt naturalny - 3 łyżki
żelatyna - 2 łyżki ( z górką )
woda ciepła - 3 łyżki
Masa II :
truskawki - 3 i 1/2 szkl. (mrożone)
galaretka truskawkowa - 2 opakowania
woda - 500 ml.
Przybranie :
truskawki świeże
borówki
Polewa:
czekolada gorzka - 3 kostki
mleko - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
herbatniki pełnoziarniste - 1 opakowanie (200 g.)
krakersy - 1/2 opakowania (90 g. )
masło - 100 gram
kakao - 2 łyżki
Masa I :
twaróg - 500 gram
cukier puder - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
sok z cytryny - 1 łyżka
banan - 2 szt.
truskawki świeże - 10 szt.
jogurt naturalny - 3 łyżki
żelatyna - 2 łyżki ( z górką )
woda ciepła - 3 łyżki
Masa II :
truskawki - 3 i 1/2 szkl. (mrożone)
galaretka truskawkowa - 2 opakowania
woda - 500 ml.
Przybranie :
truskawki świeże
borówki
Polewa:
czekolada gorzka - 3 kostki
mleko - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki i krakersy zmielić blenderem lub młynkiem. Masło roztopić i dodać do masy herbatnikowej. Dokładnie wymieszać. Powinna być konsystencja mokrego piasku. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
2. Formę 25x11 cm. wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyłożyć jasny spód. Na jasny spód wyłożyć ciemny spód. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
3. Twaróg umieścic w malakserze z ostrymi ostrzami. Dodać cukry, pokrojone w plastry banany, sok z cytryny oraz jogurt. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Wstawić do mikrofali na kilka sekund, aby stopniała ( nie może dojść do wrzenia, ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę dodać do masy twarogowej. Zmiksować. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać do masy twarogowej. Wymieszać szpatułką. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.
4. Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu ( 500 ml. wody ). Galaretkę odstawić do ostygnięcia. Truskawki lekko rozpuścić w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem. Dodać do tężejącej już galaretki. Wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Po wyciągnięciu ułożyć na wierzchu pokrojone na pół owoce. Polewa: Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem i mlekiem. Zrobić wzorki na owocach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.