21 maja 2015

KRAKERSOWE KOPUŁKI Z NIESPODZIANKĄ

Czasami sama siebie zadziwiam swoimi pomysłami. Wszystko przychodzi nagle. Na coś patrzę i nagle przychodzi mi pomysł. Dzisiaj wpadłam na to, aby zrobić śniadanie z wykorzystaniem krakersów. Okazało się, że połączenie wiosennego twarożku i krakersów to bardzo wyśmienite połączenie. Dodatek zielonych warzyw i pomidorów sprawia, że chce się więcej zjeść :)





Składniki:
Składniki na 2 kopułki:
krakersy - 3/4 opakowania (op. 180 )
masło - 1 łyżka (czubata) 
twaróg - 1 kostka (chudy) 
śmietana - 2 łyżki 
sól i pieprz - do smaku 
szczypiorek posiekany - 3 łyżki 
pomidor - 1 szt. 
ogórek zielony- 6 plastrów 

Dodatkowo:
koperek - do dekoracji 
szczypiorek - do dekoracji


Sposób przygotowania:
1. Potrzebne 2 filiżanki, które obklejamy folią spożywczą. Krakersy mielimy blenderem lub młynkiem. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do krakersów. Mieszamy, aż powstanie konsystencja mokrego piasku.


2. Łyżką nakładamy masę krakersową do filiżanek, oblepiając je dookoła.


3. Do twarogu dodajemy szczypior, sól, pieprz, śmietanę i mieszamy. Nakładamy po 1 łyżce do filiżanek. Pomidora kroimy w plastry i układamy po jednym plastrze na ser. Nakładamy resztę sera.


4. Na ser kładziemy po 3 plastry ogórka i jeden plaster pomidora. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 h. Wyciągamy z lodówki. Filiżanki wsadzamy na chwilę do ciepłej wody tak aby dno było zamoczone. Następnie delikatnie odrywamy boki folii. Przykładamy do talerzyka i wyciągamy. Folię ściągamy. Wierzch przyozdobić warzywkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia