- Najlepsze burgery jakie jadłam i oczywiście domowej roboty, bez chemii i konserwantów. Pełne aromatów smakują rewelacyjnie !
-
- Składniki:
- Na 6 szt. :
łosoś - 350 gram
bułka pełnoziarnista - 1 szt.
sól morska - 1/2 łyżeczki
pieprz cytrynowy - 1/4 łyżeczki
skórka z cytryny - z połowy cytryny
sok z cytryny - 1 łyżeczka
koperek siekany - 1 łyżka
natka kolendry - 1 łyżeczka
żółtko jaja - 1 szt.
mąka - 1 łyżka
oliwa z oliwek - do posmarowania grilla - Sposób przygotowania:
- 1. Łososia przepłukać wodą. Usunąć skórę. Drobno posiekać. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę ( bez białej skórki, ponieważ biała skórka nada goryczy) na tarce o drobnych oczkach. Dodać do łososia razem z posiekaną kolendrą, koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
-
2. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odsączyć z wody. Dodać do łososia wraz z żółtkiem i mąką. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 min.
-
- 3. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce lekko podsypaną mąką. Grill wysmarować oliwą. Układać burgery na rozgrzanym grillu. Piec ok. 10-15 min. w zależności od stopni grilla na złoty kolor.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.