17 maja 2015

CYTRYNOWE BURGERY Z ŁOSOSIA

  • Najlepsze burgery jakie jadłam i oczywiście domowej roboty, bez chemii i konserwantów. Pełne aromatów smakują rewelacyjnie !



  • Składniki:
  • Na 6 szt. :
    łosoś - 350 gram 
    bułka pełnoziarnista - 1 szt. 
    sól morska - 1/2 łyżeczki 
    pieprz cytrynowy - 1/4 łyżeczki 
    skórka z cytryny - z połowy cytryny 
    sok z cytryny - 1 łyżeczka 
    koperek siekany - 1 łyżka 
    natka kolendry - 1 łyżeczka 
    żółtko jaja - 1 szt. 
    mąka - 1 łyżka
    oliwa z oliwek - do posmarowania grilla
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Łososia przepłukać wodą. Usunąć skórę. Drobno posiekać. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę ( bez białej skórki, ponieważ biała skórka nada goryczy) na tarce o drobnych oczkach. Dodać do łososia razem z posiekaną kolendrą, koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 2. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odsączyć z wody. Dodać do łososia wraz z żółtkiem i mąką. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 min.

  • 3. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce lekko podsypaną mąką. Grill wysmarować oliwą. Układać burgery na rozgrzanym grillu. Piec ok. 10-15 min. w zależności od stopni grilla na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia