15 maja 2015
Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką
Składniki:
Ciasto tortownica o średnicy 26 cm. :
mąka - 600 gram
drożdże świeże - 30 gram
mleko - 150 ml.
cukier - 60 gram
masło - 100 gram
jaja - 2 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 łyżka
Nadzienie:
jagody - 1.5 szkl.
budyń waniliowy - 1 opakowanie
mleko 3,2% - 500 ml.
cukier - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Kruszonka:
masło - 100 gram
cukier - 100 gram
mąka - 150-200 gram
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i jaja. Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać w rondelku lub mikrofalówce. Dodać pokruszone drożdże, sól, łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki ( z miski z mąką ). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia Rozczyn powinien podwoić swoją masę. Rozczyn dodać do mąki. Wymieszać.
2. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk i miski. Miskę podsypujemy mąką i umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do chwili, aż ciasto podwoi masę.
3. Przygotować jagody. Jeżeli mrożone to je odmrozić, przepłukać wodą i dokładnie odsączyć z soku. Następnie posypać łyżką cukru i skropić cytryną. Jeżeli świeże to tylko umyć i zasypać cukrem. Budyń przygotować według opakowania z jedną łyżką cukru.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować (nie za cienko). Na ciasto wyłożyć ciepły budyń ( nie cały, ponieważ będzie za dużo) ) na budyń jagody.
5. Następnie boki (końce) rolady zwinąć na wierzch do środka. W ten sposób z ciasta nie wypłynie budyń i jagody. Wyłożyć na tortownice wyłożoną pergaminem. Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukry, masło mieszamy. Siekamy nożem, aż powstaną małe kuleczki lub ugniatamy palcami. Posypujemy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ooo właśnie przed chwilą dodałam komentarz na DS do tego pysznego ciasta :)) nadstawiam talerzyk, dziękuję :)))
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym, ale już nic nie ma :(
OdpowiedzUsuń