- Bardzo smaczna pieczeń z kolorowym wnętrzem. Można podawać ją na kanapkach lub do obiadu z sosem.
-
-
- Składniki:
- Forma 25x11 cm. :
ziemniaki ugotowane - 3 szkl. (zmielone)
szynka wieprzowa - 0.5 kg.
przyprawa w płynie - 2 łyżki
musztarda kremska - 2 łyżki
jaja - 2 szt.
cebula biała - 2 szt. (duże)
natka pietruszki - 2 łyżki
majeranek - 1.5 łyżeczki
sól morska - 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
mąka - 1 łyżka
marchewka - 1 szt.
zielony groszek - 3/4 szkl.
woda - 1/2 szkl.
Dodatkowo:
masło - 1 łyżeczka (do wysmarowania formy)
bułka tarta 1-2 łyżki
siemię lniane do posypania na wierzch - Sposób przygotowania:
- 1. Mięso umyć, oczyścić i zmielić dwa razy na drobnych oczkach. Cebulę obrać. Podsmażyć na złoto. Następnie zmielić razem z ugotowanymi ziemniakami.
-
- 2. Do mięsa dodać ziemniaki, jaja, musztardę, przyprawę w płynie ( ewentualnie 2 łyżki rosołu), posiekaną natkę, sól, pieprz, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać
-
- 3. Formę wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą. Wyłożyć połowę farszu. Marchewką obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do rondelka, dodać groszek i wodę. Gotować na małym ogniu, aż marchew zmięknie i woda wyparuje. Wyłożyć na mięso.
-
- 4. Przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok. 40- 50 min.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.