26 maja 2015

PIECZEŃ RZYMSKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

  • Bardzo smaczna pieczeń z kolorowym wnętrzem. Można podawać ją na kanapkach lub do obiadu z sosem.




  • Składniki:
  • Forma 25x11 cm. :

    ziemniaki ugotowane - 3 szkl. (zmielone) 
    szynka wieprzowa - 0.5 kg. 
    przyprawa w płynie - 2 łyżki 
    musztarda kremska - 2 łyżki 
    jaja - 2 szt. 
    cebula biała - 2 szt. (duże) 
    natka pietruszki - 2 łyżki 
    majeranek - 1.5 łyżeczki
    sól morska - 1 łyżeczka
    pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki 
    mąka - 1 łyżka 
    marchewka - 1 szt. 
    zielony groszek - 3/4 szkl. 
    woda - 1/2 szkl. 

    Dodatkowo:
    masło - 1 łyżeczka (do wysmarowania formy) 
    bułka tarta 1-2 łyżki 
    siemię lniane do posypania na wierzch
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Mięso umyć, oczyścić i zmielić dwa razy na drobnych oczkach. Cebulę obrać. Podsmażyć na złoto. Następnie zmielić razem z ugotowanymi ziemniakami.

  • 2. Do mięsa dodać ziemniaki, jaja, musztardę, przyprawę w płynie ( ewentualnie 2 łyżki rosołu), posiekaną natkę, sól, pieprz, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać

  • 3. Formę wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą. Wyłożyć połowę farszu. Marchewką obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do rondelka, dodać groszek i wodę. Gotować na małym ogniu, aż marchew zmięknie i woda wyparuje. Wyłożyć na mięso.

  • 4. Przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok. 40- 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia