- Cygara to nic innego jak podłużne roladki z kurczaka. Jednak są większe i łatwiej je zrobić. Farsz zielony bo z aromatycznego czosnkiem szpinaku. Jedna roladka na osobę starczy w zupełności ! Najadłam się po wszystkie czasy :)
-
- Składniki:
- filet z kurczaka - 3 szt.
szpinak mrożony - ok. 250 gram
ser feta - 200 gram
sól i pieprz - do smaku
czosnek - 2 ząbki
Panierka:
bułka tarta - do obtoczenia
jaja - 2 szt.
mleko - 3 łyżki
Dodatkowo:
olej - do smażenia
woda - ok. 3/4 szkl. - Sposób przygotowania:
- 1. Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół ale nie do końca. Powinna powstać taka jakby kieszonka.
- 2. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem ( nie za cienko, aby nam się nie porwały ).
-
- 3. Szpinak rozmrażamy w mikrofali. Następnie umieszczamy na patelni i gotujemy na małym ogniu, aż woda wyparuje. Dodaje posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ser fetę kroimy w kostkę a następnie układamy na filecie. Szpinak układamy na serze feta.
-
- 4. Zwijamy roladkę, oprószamy solą i pieprzem oraz zanurzamy w rozbełtanych jajach z mlekiem. Potem obtaczamy w bułce. Tak przygotowane cygara układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Przysmażamy po obu stronach. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy pokrywką, gotując na małym ogniu 20 min. Potem ściągamy pokrywkę i chwilę przypiekamy.
-
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.