20 maja 2015

CYGARA Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

  • Cygara to nic innego jak podłużne roladki z kurczaka. Jednak są większe i łatwiej je zrobić. Farsz zielony bo z aromatycznego czosnkiem szpinaku. Jedna roladka na osobę starczy w zupełności ! Najadłam się po wszystkie czasy :)



  • Składniki:
  • filet z kurczaka - 3 szt. 
    szpinak mrożony - ok. 250 gram
    ser feta - 200 gram 
    sól i pieprz - do smaku 
    czosnek - 2 ząbki 

    Panierka:
    bułka tarta - do obtoczenia 
    jaja - 2 szt. 
    mleko - 3 łyżki

    Dodatkowo:
    olej - do smażenia 
    woda - ok. 3/4 szkl.
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół ale nie do końca. Powinna powstać taka jakby kieszonka.

  • 2. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem ( nie za cienko, aby nam się nie porwały ).

  • 3. Szpinak rozmrażamy w mikrofali. Następnie umieszczamy na patelni i gotujemy na małym ogniu, aż woda wyparuje. Dodaje posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ser fetę kroimy w kostkę a następnie układamy na filecie. Szpinak układamy na serze feta.

  • 4. Zwijamy roladkę, oprószamy solą i pieprzem oraz zanurzamy w rozbełtanych jajach z mlekiem. Potem obtaczamy w bułce. Tak przygotowane cygara układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Przysmażamy po obu stronach. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy pokrywką, gotując na małym ogniu 20 min. Potem ściągamy pokrywkę i chwilę przypiekamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia