Składniki:
kurczak - 1.5 kg.
natka pietruszki - 1 pęczek
sól - 1 łyżka
papryka słodka mielona - 1 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Farsz:
mięso mielone wieprzowe - 500 gram
Kucharek - uniwersalna -1 łyżeczka
pieprz - do smaku
jajko - 1 xl szt.
bułka tarta - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Farsz: Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, kucharka i pieprz. Wymieszać.
2. Kurczaka oczyścić. Przeciąć wzdłuż piersi i powyciągać kości z całego kurczaka, również z nóżek. Skrzydełka usunąć. W miejsca, gdzie zrobią się większe luki, odciąć kawałek fileta i załatać lukę. Na środek kurczaka wyłożyć farsz. Na to posiekaną pietruszkę.
3. Kurczaka zwinąć i po nakłuwać wykałaczkami lub związać sznurkiem. Natrzeć oliwą, solą i papryką. Ułożyć na blaszce wykałaczkami do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.