szynka wieprzowa - 500 gram
papryka słodka mielona - 1 łyżka
papryka ostra mielona - 1.5 łyżeczki
Pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
kostka mięsna - 1 szt.
woda - 500 ml.
koper świeży - 1 łyżka
śmietana 18 proc - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
woda zimna - 1.5 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Przyprawić papryką słodką, ostrą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.
2. Mięso podsmażyć na oliwie. Następnie zalać pół szkl. wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, tak długo, aż mięso zmięknie.
3. Gdy mięso zmięknie dodać pozostałą wodę. Dodać kostkę mięsną. Chwilę gotować. Następnie zagęścić sos. Wodę zimną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodawać stopniowo do sosu, cały czas mieszając. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i koper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.