CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI?
Według
zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien
spożyć ok. 70 mg witaminy C na dobę.
Zapotrzebowanie zwiększa się podczas choroby lub przy ogólnym
osłabieniu.
Jak to możliwe, że herbata szkodzi?
Herbata sama w sobie jest zdrowa, ponieważ zawiera
przeciwutleniacze, które zwalczają ryzyko zachorowania na raka.
Problem pojawia się jednak, kiedy do herbaty dodamy cytrynę.
Herbata w swoim składzie zawiera aluminium (glin ), który jest
nierozpuszczalny w wodzie, co sprawia, że organizm go po prostu nie
przyswaja, dlatego przechodzi do naparu a pozostała część
kumuluje się w fusach.
Sprawa komplikuje się, kiedy do herbaty dodamy sok z cytryny, wtedy
glin zamienia się w przyswajalny cytrynian glinu. Cytrynian glinu
jest bardzo szkodliwy i może zwiększyć ryzyko zachorowania na
chorobę ALZHEIMERA.
Dla dobra:
Aby herbata była zdrowa i nie zawierała szkodzących dla nas
czynników, należy usunąć fusy, a następnie do lekko ostygniętej
herbaty dodać sok z cytryny. Dlaczego ostygniętej? Ponieważ wtedy
witamina C nie traci swoich cennych właściwości.
Tak więc jeśli lubisz herbatę z cytryną, nie musisz z niej
rezygnować. Pamiętaj jednak, by dodawać cytrynę do naparu bez
fusów.
Cenna uwaga:
Czasem warto zastąpić cytrynę domowym sokiem z malin a nawet
miodem. Jeszcze lepiej, gdy mamy sok z żurawiny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.