20 maja 2015

CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI?

CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI?




Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien spożyć ok. 70 mg witaminy C na dobę.  Zapotrzebowanie zwiększa się podczas choroby lub przy ogólnym osłabieniu.

Jak to możliwe, że herbata szkodzi?
Herbata sama w sobie jest zdrowa, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają ryzyko zachorowania na raka. Problem pojawia się jednak, kiedy do herbaty dodamy cytrynę.
Herbata w swoim składzie zawiera aluminium (glin ), który jest nierozpuszczalny w wodzie, co sprawia, że organizm go po prostu nie przyswaja, dlatego przechodzi do naparu a pozostała część kumuluje się w fusach.
Sprawa komplikuje się, kiedy do herbaty dodamy sok z cytryny, wtedy glin zamienia się w przyswajalny cytrynian glinu. Cytrynian glinu jest bardzo szkodliwy i może zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę ALZHEIMERA.

Dla dobra:
Aby herbata była zdrowa i nie zawierała szkodzących dla nas czynników, należy usunąć fusy, a następnie do lekko ostygniętej herbaty dodać sok z cytryny. Dlaczego ostygniętej? Ponieważ wtedy witamina C nie traci swoich cennych właściwości.

Tak więc jeśli lubisz herbatę z cytryną, nie musisz z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, by dodawać cytrynę do naparu bez fusów.

Cenna uwaga:
Czasem warto zastąpić cytrynę domowym sokiem z malin a nawet miodem. Jeszcze lepiej, gdy mamy sok z żurawiny :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia