Oj, oj, oj SERNIK ROCHER! Pyszny sernik ! Kremowy, delikatny na kruchym cieście, a przede wszystkim jest Rocher.
Nawiązuje do popularnych pralinek Ferrero Rocher. To jeden z moich ulubionych serników.
Znikł w mgnienia oku. :) Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia :)
Składniki:
Składniki na spód:
mąka tortowa - 1 i 1/3 szkl.
masło - 125 gram
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
żółtka - 3 małe szt.
jajko - 1 szt.
orzechy laskowe mielone - 4 łyżki
Masa serowa:
twaróg zmielony - 500 gram
nutella - 1 mały słoiczek
śmietana 30 % - 150 ml.
mąka - 4 łyżki
jaja - 4 szt.
aromat waniliowy - kilka kropel
masło orzechowe - 2 łyżki
orzechy laskowe mielone - 2 łyżki
Polewa:
śmietana 30 % - 4 łyżki
czekolada mleczna - 100 gram
Sposób przygotowania:
1. Spód ciasta: Mąkę i proszek przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło ( zimne ), cukier puder, kakao, żółtka, jajko i orzechy. Następnie wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić do zamrażarki na 30 min. Wyciągnąć, rozwałkować i wyłożyć na blachę 21 cm. x 21 cm. wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 min.
2. Masa serowa: Masło orzechowe, nutellę i twaróg umieścić w misie robota kuchennego. Zmiksować. Dodać śmietanę, jajka, mąkę, aromat i orzechy mielone. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód. W piekarniku umieścic naczynie żaroodporne z wodą, które musi znajdować się pod ciastem. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 50 min.
3 Polewa: Śmietanę podgrzać w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać podzieloną na kostki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Wylać na ostygnięty sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.