19 maja 2015

SERNIK ROCHER

Oj, oj, oj SERNIK ROCHER! Pyszny sernik ! Kremowy, delikatny na kruchym cieście, a przede wszystkim jest Rocher.
Nawiązuje do popularnych pralinek Ferrero Rocher. To jeden z moich ulubionych serników.
Znikł w mgnienia oku. :) Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia :)






Składniki:
Składniki na spód:
mąka tortowa - 1 i 1/3 szkl. 
masło - 125 gram 
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
cukier puder - 2 łyżki 
kakao - 2 łyżki 
żółtka - 3 małe szt. 
jajko - 1 szt. 
orzechy laskowe mielone - 4 łyżki 

Masa serowa:

twaróg zmielony - 500 gram 
nutella - 1 mały słoiczek 
śmietana 30 % - 150 ml. 
mąka - 4 łyżki 
jaja - 4 szt. 
aromat waniliowy - kilka kropel 
masło orzechowe - 2 łyżki 
orzechy laskowe mielone - 2 łyżki 

Polewa:

śmietana 30 % - 4 łyżki 
czekolada mleczna - 100 gram

Sposób przygotowania:

1. Spód ciasta: Mąkę i proszek przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło ( zimne ), cukier puder, kakao, żółtka, jajko i orzechy. Następnie wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić do zamrażarki na 30 min. Wyciągnąć, rozwałkować i wyłożyć na blachę 21 cm. x 21 cm. wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 min.
 2. Masa serowa: Masło orzechowe, nutellę i twaróg umieścić w misie robota kuchennego. Zmiksować. Dodać śmietanę, jajka, mąkę, aromat i orzechy mielone. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód. W piekarniku umieścic naczynie żaroodporne z wodą, które musi znajdować się pod ciastem. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 50 min. 
3 Polewa: Śmietanę podgrzać w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać podzieloną na kostki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Wylać na ostygnięty sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia