- Banoffee w słoiczku jest to tzw. deser na wynos. Deser banoffee nawiązuje do znanego ciasta. Jest kremowy, lekko maślany i słodki, dzięki spływającemu z bitej śmietany sosu kajmakowego. Coś pysznego. Najlepsze to, że można go zrobić w 10 min.
-
- Składniki na 3 desery:
- herbatniki pełnoziarniste - 100 gram
banan - 2 szt. (małe)
śmietana kremówka - 200 ml.
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
serek mascarpone - 3 łyżki
Sos kajmakowy:
kajmak - 2 łyżki
mleko - 3 łyżki - Sposób przygotowania:
- 1. Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach.
- 2. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ).
- 3. Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki. Bitą śmietanę polać sosem kajmakowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.