mięso mielone wieprzowe - ok. 500 gram
mięso mielone drobiowe - 200 gram
cebula biała - 2 szt.
pieczarki - 4 szt. ( duże)
kasza manna - 1/2 szkl.
jaja - 2 szt.
sól morska - 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
ryż - 2 torebki
masło - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
mąka - 1/2 szkl.
olej - do smażenia
bulion warzywny - 1.5 l.
kapusta - 1/2 główki
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone umieścic w misce. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Kapustę poszatkować.
2. Kapustę i mięso umieścic w dużej misce. Dodać jaja. Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę a pieczarki w plastry. W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz masło. Smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać pieczarki. Gdy pieczarki skurczą się. Dodać je do mięsa i kapusty. Dokładnie wszystko wymieszać ugniatając. Dodać ryż kaszę mannę i ponownie wymieszać.
3. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie podłużne kotleciki, które obtaczamy w mące, a następnie umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoto po obu stronach. Przekładamy do dużego garnka.
4. Do garnka z gołąbkami wlewamy bulion. Wstawiamy na duży gaz, aż zacznie bulion bulgotać, wtedy zmniejszamy gaz i gotujemy około 1 h i 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.