Trwa sezon śliwkowy , a ja nie wyobrażam sobie żeby nie było ciasta ze śliwkami. Tym razem padło na ciasto drożdżowe. Jest puszyste, mięciutkie i długo świeże. Aby nie wyschło wystarczy przykryć je lekko zwilżoną ściereczką. Ciasto nie jest trudne, a w kuchni unosi się aromat pieczonych śliwek i kokosu.
U Nas najlepsza okazała się się kruszonka, bo mały złodziej nie mógł oprzeć się pokusie 😂
CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Rozczyn
1 szkl. letniego mleka
3 łyżki mąki
40 g. świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru kokosowego
Do letniego mleka kruszymy drożdże. Dodajemy sól, cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto
3 i 1/2 szkl. mąki
masło roztopione i ostudzone 80g.
cukier kokosowy 1/2 szkl.
1 jajko
2 żółtka
1 cukier wanilonowy
skórka otarta z 1 cytryny
sok z cytryny 2 łyżki
rozczyn
śliwki 1 kg.
W misie miksera z hakiem do zagniatania umieszczamy przesianą mąkę, cukry, jajko, żółtka, skórkę z cytryny i sok. Wlewamy rozczyn i uruchamiamy mikser na małych obrotach. Dodajemy masło i dalej zagniatamy ciasto. Ciasto będzie gęste ale nie do uformowania w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyłożoną pergaminem dużą blachę wykładamy łyżką ciasto. Równamy je dzięki zanurzeniu łyżki w wodzie. Na wierzch układamy umyte, wypestkowane połówki śliwek rozciętą stroną do góry. Na śliwki rozsypujemy kruszonkę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut. Sprawdzać patyczkiem.
Kruszonka
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. wiórek kokosowych
50 g. masła
W misce umieszczamy wszystkie składniki i rozcieramy palcami, aby powstały grudki.
Ale pyszności :-) Muszę koniecznie zrobić bo uwielbiam drożdżowe!
OdpowiedzUsuńKochana próbuj ! Jest pyszne i takie lekkie :) Kokos idealnie współgra ze śliwkami :*
Usuń