Brownie to ciasto mocno czekoladowe. Charakteryzuje się tym, że jest zbite, ciężkie, wilgotne i "soczyste". Nie wyrasta duże, czasami w ogóle, bo to tzw. zakalec. Produkty, które użyłam są zdrowe, więc możemy stwierdzić, że ciasto jest fit. Każdemu podpasuje, nawet alergikom. Brownie osłodziłam daktylami, które są świetnym zamiennikiem cukru. Zamiast mąk pszennych użyłam ryżowej i jaglanej. Natomiast zwykłe produkty mleczne zastąpiłam produktami bez laktozy.
Prawdziwa uczta dla łasuchów słodkości. Brownie najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Ja zastąpiłam ją domowym karmelem z daktyli i sezamu.
PRZEPIS
- mąka ryżowa 200 g.
- mąka jaglana 100 g.
- mleko 1.5 % bez laktozy Mlekovita 1/2 szkl.
- masło bez laktozy Mlekovita 120 g.
- śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 200 g.
- daktyle suszone 150 g.
- kakao prawdziwe 2 łyżki
- czekolada gorzka 90 % 1 tabliczka
- jaja 2 szt.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukinia starta na tarce o średnich oczkach 2 szkl.
Daktyle zalać gorącą wodą na 30 min. Mąkę ryżową, jaglaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć, dodać stopniowo jaja. Daktyle odsączyć z wody i umieścić w malakserze. Wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę dodać do jaj i zmiksować. Do mąk dodać masę z jaj i daktyli oraz śmietanę. Wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do ciasta. Cukinię odsączyć z soków i wymieszać z ciastem. Wylać na blachę 25x30 cm. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. z termoobiegiem. Piec w 170 stopniach.
Polewa
- daktyle suszone 2 garści
- mleko 1.5 % bez laktozy Mlekovita 1/2 szkl.
- pasta sezamowa tahini 1 łyżka
- olej kokosowy 3 łyżki
Daktyle zalać mlekiem i gotować około 10 min., aż zmiękną. Dodać pastę sezamową i olej kokosowy. Zmiksować blenderem, gdy olej się rozpuści. Polewę wylać na ostygnięte ciasto. Wstawić do lodówki.
Ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń