Sernik to najbardziej popularne, tradycyjne i najsmaczniejsze ciasto. Bez niego nie obejdzie się na świątecznym stole czy urodzinach. Każdy ma taki jeden, ulubiony sernik, który wspomina z dzieciństwa, kiedy to babcia czy rodzic robił właśnie taki pyszny sernik. Stara receptura polega na tym, by sernik był delikatny i puszysty jak chmurka, rozpływający się w ustach. W dzisiejszych czasach nie każdy może zjeść takich pyszności. Nietolerancja laktozy jest wszechobecna i uprzykrza życie. Na szczęście są produkty, które nie zawierają laktozy i można przygotować z nich wiele dań i słodkości. W mojej kuchni najczęściej jest to twaróg i śmietana. Twaróg lubi każdy domownik w mojej rodzinie. Najprostszy ze śmietaną i szczypiorkiem. Sernik to także deser, który często gości przy kawie i nie może go zabraknąć.
PRZEPIS
Spód tortownica/ średnica 26 cm.
- biszkopty okrągłe małe 1 op.
Biszkopty wykładamy w tortownicy.
Masa serowa
- twaróg półtłusty bez laktozy Mlekovita 1 kg. ( trzykrotnie zmielony )
- jaja 3 szt.
- mąka kokosowa 3 łyżki
- śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 150 g.
- erytrol 4 łyżki
- tahini pasta sezamowa 100 % 3 łyżki
- wiórki kokosowe 3 łyżki
Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy jaja, śmietanę, mąkę kokosową, erytrol, pastę sezamową i wiórki kokosowe. Wszystko miksujemy najpierw na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki się połączą zwiększamy obroty i miksujemy około 1 minuty, aż nie będzie grudek. Jeżeli się pojawią grudki pasty sezamowej rozcieramy je łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem. Na najniższym szczebelku w piekarniku wkładamy naczynie żaroodporne z wodą, pod sernikiem. Pieczemy około 30-40 minut, aż się zarumieni i boki sernika skurczą się. Odstawiamy do ostygnięcia.
Polewa
- olej kokosowy 4 czubate łyżki
- kakao 2-3 łyżki
- cukier puder 4 łyżki
- wiórki kokosowe do obsypania
- płatki migdałów do ozdoby
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder i kakao. Gotujemy na małym ogniu, aż składniki lekko zredukują się, cukier puder rozpuści się. Polewę wylewamy na sernik. Jeszcze ciepłą polewę posypujemy wiórkami kokosowymi i migdałami. Wstawiamy do lodówki.
Ale pysznie wygląda. Mój mąż będzie zadowolony jak mu zrobię takie cudo.
OdpowiedzUsuń