1 marca 2018

Sałatka wiosenna z jajkiem


Wiosna tuż, tuż ! Póki co ciągle zimno, wieje wiatr, a nawet prószy śnieg. Nie chce się nawet wychodzić z domu, ale nic dziwnego, gdy pogoda nie dopisuje. Jednak pierwsze przebiśniegi już widziałam, a przebiśniegi zwiastują wiosnę. Aby było weselej, kolorowo na talerzach przygotowałam sałatkę wiosenną, która składa się z kolorowych sałat, brokuła, jajek, rzodkiewek, szczypiorku i ogórków. Pycha ! Ten widok sałatki sprawia lepszy dzień. A całość polana jest pysznym sosem na bazie oliwy i octu jabłkowego. Sałatka może być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do obiadu.  





PRZEPIS
  • mix sałat 1 op.
  • jaja ugotowane na twardo 3 szt.
  • rzodkiewki 4-5 szt.
  • ogórki korniszony małe 4 szt.
  • brokuł kilka różyczek
  • szczypior do posypania 

Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić i przelać zimną wodą. Mix sałat umieścić w misie. Jaja pokroić na połówki, ogórki w plastry, szczypior posiekać. Wszystkie składniki umieścić na sałacie. 

Sos
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka
  • musztarda 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól/ pieprz szczypta

Oliwę, wodę, ocet, sok z cytryny, miód, musztardę razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed podaniem. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam brokuły pod każdą postacią <3

    zapraszam: http://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia