CIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Aby było bardziej świąteczne i też mniej słodkie przygotowałam je w wersji '' lżejszej". Wszyscy byli zadowoleni i wszystkim smakował. Od razu poprawił się nastrój. Żurawina lekko kwaskowa idealnie zgrała się z czekoladą. Ciasto dzięki temu jest wilgotne, mokre i ciężkie z chrupiącą skórką oblaną czekoladą.
Palce lizać !
~~PRZEPIS~~
- olej kokosowy 5 łyżek
- gorzka czekolada 90 % 100 g.
- żurawina ze słoika ( najlepiej swojej domowej roboty ) ok. 250-300 g.
- erytrol 4 łyżki
- miód 3 łyżki
- sól 1 szczypta
- jaja 3 szt.
- mąka 150 g.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Polewa
- olej kokosowy 3 łyżki
- erytrol 1 łyżka
- miód 1 łyżka
- kakao 2-3 łyżki
- ewentualnie mleko 1-2 łyżki
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić olej kokosowy z posiekaną czekoladą, miodem i erytrolem. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać żurawinę, rozbełtane jaja, sól i wymieszać do połączenia się składników. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszając. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 50-55 min.
Polewa: W rondelku rozpuścić olej. Dodać miód, erytrol i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Polać ciasto.
#myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.