5 grudnia 2017

CIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ







CIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ

Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Aby było bardziej świąteczne i też mniej słodkie przygotowałam je w wersji '' lżejszej". Wszyscy byli zadowoleni i wszystkim smakował. Od razu poprawił się nastrój. Żurawina lekko kwaskowa idealnie zgrała się z czekoladą. Ciasto dzięki temu jest wilgotne, mokre i ciężkie z chrupiącą skórką oblaną czekoladą.
Palce lizać !

~~PRZEPIS~~

  • olej kokosowy 5 łyżek
  • gorzka czekolada 90 % 100 g. 
  • żurawina ze słoika ( najlepiej swojej domowej roboty ) ok. 250-300 g. 
  • erytrol 4 łyżki
  • miód 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • jaja 3 szt.
  • mąka 150 g. 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Polewa
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • erytrol 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • kakao 2-3 łyżki
  • ewentualnie mleko 1-2 łyżki

Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić olej kokosowy z posiekaną czekoladą, miodem i erytrolem. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać żurawinę, rozbełtane jaja, sól i wymieszać do połączenia się składników. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszając.  Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 50-55 min. 
Polewa: W rondelku rozpuścić olej. Dodać miód, erytrol i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Polać ciasto. 

#myAmbition

 SKLEP DAJAR




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia