30 października 2017

SZYBKIE CIASTO KINDER






SZYBKIE CIASTO KINDER

Nie ukrywam, że ciasto jest słodkie, w końcu smakuje jak Kinder. Nie ukrywam również, że takie ciasta lubimy, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Co za dużo to nie zdrowo. Kawałek nikomu nie zaszkodzi , a nawet może poprawić humor przy dobrej kawce, a jeszcze lepiej w dobrym towarzystwie. Ciasto należy do najprostszych, najmniej skomplikowanych. Jest to ciasto ucierane, ale pyszne ! Przepis pochodzi z mojego zeszytu na babeczki kinder. Zamiast babeczek zrobiłam ciasto, lekko zmodyfikowałam. Ciasto, które zawsze wychodzi. 

~~PRZEPIS~~
tortownica ok. 24-26 cm. 

  • margaryna np. Kasia lub Palma 200 g.
  • cukier puder 50 g.
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • mąka 170 g.
  • jaja 3 szt.
  • mleko 4 łyżki
  • czekolada mleczna 1 tabliczka ( 100 g. )
  • masło czekoladowe typu Nutella 4 łyżki
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • orzechy laskowe 1/2 szkl. ( posiekane )

Masło utrzeć z cukrem. Wbijać kolejno jaja. Dodać przesianą mąkę z z proszkiem do pieczenia i mleko, dalej ucierając mikserem. Następnie masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem ) przez 30- 40 min., najlepiej do suchego patyczka. 

KREM
  • mascarpone 250 g.
  • śmietana kremówka 30 % 250 ml.
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • masło czekoladowe 2-3 łyżki
Mascarpone ubić ze śmietaną kremówką ( krem będzie gęsty ). Dodać masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Wyłożyć na ostygnięte ciasto. Włożyć na 1 h do lodówki. 


* ciasto można posypać orzechami 



1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia