SZYBKIE CIASTO KINDER
Nie ukrywam, że ciasto jest słodkie, w końcu smakuje jak Kinder. Nie ukrywam również, że takie ciasta lubimy, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Co za dużo to nie zdrowo. Kawałek nikomu nie zaszkodzi , a nawet może poprawić humor przy dobrej kawce, a jeszcze lepiej w dobrym towarzystwie. Ciasto należy do najprostszych, najmniej skomplikowanych. Jest to ciasto ucierane, ale pyszne ! Przepis pochodzi z mojego zeszytu na babeczki kinder. Zamiast babeczek zrobiłam ciasto, lekko zmodyfikowałam. Ciasto, które zawsze wychodzi.
~~PRZEPIS~~
tortownica ok. 24-26 cm.
- margaryna np. Kasia lub Palma 200 g.
- cukier puder 50 g.
- proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
- mąka 170 g.
- jaja 3 szt.
- mleko 4 łyżki
- czekolada mleczna 1 tabliczka ( 100 g. )
- masło czekoladowe typu Nutella 4 łyżki
- masło orzechowe 2 łyżki
- orzechy laskowe 1/2 szkl. ( posiekane )
Masło utrzeć z cukrem. Wbijać kolejno jaja. Dodać przesianą mąkę z z proszkiem do pieczenia i mleko, dalej ucierając mikserem. Następnie masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem ) przez 30- 40 min., najlepiej do suchego patyczka.
KREM
- mascarpone 250 g.
- śmietana kremówka 30 % 250 ml.
- masło orzechowe 2 łyżki
- masło czekoladowe 2-3 łyżki
Mascarpone ubić ze śmietaną kremówką ( krem będzie gęsty ). Dodać masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Wyłożyć na ostygnięte ciasto. Włożyć na 1 h do lodówki.
* ciasto można posypać orzechami
Uwielbiam takie szybkie przepisy :-)
OdpowiedzUsuń