SCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI
Domowa wędlina jest najlepsza. A jest jeszcze lepsza, kiedy robimy ją z tym z czym chcemy. Moja wędlina jest paprykowa z dodatkiem świeżej papryki, którą możemy dostać wszędzie, a jeszcze lepiej, gdy mamy swoje w ogrodzie. Papryka komponuje się idealnie, nadając pysznego smaku i koloru. Wędlina jest bardzo dobrze doprawiona, zamarynowana, dzięki czemu jest krucha i soczysta.
Bardzo dobrze kroi się na kanapki, a z nożem Victorinox idzie to jak z płatka. Raz, dwa i pokrojone :) Polecam bo domowe wyroby, to zdrowe wyroby :) Taką zdrową, bez konserwantów sztucznych i chemii wędlinkę możemy zamrozić. W ten sposób można zachować smak lata, świeżej zebranej papryki na dłużej i cieszyć się smakiem zimą.
~~SKŁADNIKI~~
- schab 1 kg.
- papryka słodka mielona 3 łyżki
- papryka wędzona mielona 1 łyżeczka
- papryka świeża 1/2 szt.
- sól 2 łyżki
- ziarna jałowca 4 kulki
- ziele angielskie 4 kulki
- pieprz biały 1 łyżeczka
- gorczyca 1 łyżeczka
Schab myjemy i osuszamy. Odkrawamy tłuszczyk. W miseczce mieszamy sól, pieprz i papryki mielone. W młynki mielimy ziarenka jałowca, ziela angielskiego i gorczycę. Dodajemy do mieszanki przypraw. Mieszamy i nacieramy schab z każdej strony. Natarty schab owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 doby.
Po 3 dobach schab wyciągamy z folii, nacinamy wzdłuż 3 paski. Paprykę obieramy i kroimy w cienkie paski. Umieszczamy ją w nacięcia zrobione w schabie. Schab zawijamy w pończochę zawiązując ją. Do garnka wlewamy wodę i czekamy do zagotowania. W garze umieszczamy schab i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Wyciągamy z pończochy i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki lub konsumujemy.
UWAGA !
Schab można lekko skropić olejem i zapiec w 220 stopniach w piekarniku przez 10 minut. Utworzy się lekka skorupka paprykowa.
#MyVictorinox
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.