21 sierpnia 2017

SCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI








SCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI

Domowa wędlina jest najlepsza. A jest jeszcze lepsza, kiedy robimy ją z tym z czym chcemy. Moja wędlina jest paprykowa z dodatkiem świeżej papryki, którą możemy dostać wszędzie, a jeszcze lepiej, gdy mamy swoje w ogrodzie. Papryka komponuje się idealnie, nadając pysznego smaku i koloru. Wędlina jest bardzo dobrze doprawiona, zamarynowana, dzięki czemu jest krucha i soczysta. 
Bardzo dobrze kroi się na kanapki, a z nożem Victorinox idzie to jak z płatka. Raz, dwa i pokrojone :) Polecam bo domowe wyroby, to zdrowe wyroby :) Taką zdrową, bez konserwantów sztucznych i chemii wędlinkę możemy zamrozić. W ten sposób można zachować smak lata, świeżej zebranej papryki na dłużej i cieszyć się smakiem zimą. 

~~SKŁADNIKI~~

  • schab 1 kg. 
  • papryka słodka mielona 3 łyżki
  • papryka wędzona mielona 1 łyżeczka
  • papryka świeża 1/2 szt. 
  • sól 2 łyżki
  • ziarna jałowca 4 kulki
  • ziele angielskie 4 kulki
  • pieprz biały 1 łyżeczka
  • gorczyca 1 łyżeczka

Schab myjemy i osuszamy. Odkrawamy tłuszczyk. W miseczce mieszamy sól, pieprz i papryki mielone. W młynki mielimy ziarenka jałowca, ziela angielskiego i gorczycę. Dodajemy do mieszanki przypraw. Mieszamy i nacieramy schab z każdej strony. Natarty schab owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 doby. 

Po 3 dobach schab wyciągamy z folii, nacinamy wzdłuż 3 paski. Paprykę obieramy i kroimy w cienkie paski. Umieszczamy ją w nacięcia zrobione w schabie. Schab zawijamy w pończochę zawiązując ją. Do garnka wlewamy wodę i czekamy do zagotowania. W garze umieszczamy schab i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. 

Wyciągamy z pończochy i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki lub konsumujemy.


UWAGA ! 
Schab można lekko skropić olejem i zapiec w 220 stopniach w piekarniku przez 10 minut. Utworzy się lekka skorupka paprykowa.



#MyVictorinox 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia