PLACUSZKI RYŻOWE Z MAKIEM I JEŻYNAMI
Placuszki to bardzo fajny pomysł np. na śniadanie. Są zdrowe, lekkie i bez cukru. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Jednak gwiazdą tego przepisu są jeżyny, które rosną sobie na działce i dojrzewają w promieniach słońca. Ostatnio całkiem sporo ich nazbierałam, więc nie obejdzie się bez przepisu z nimi. Słodziutkie, rozpływają się w ustach. Zawierają dużo witamin, które są nam potrzebne.
~~SKŁADNIKI~~
- mąka ryżowa 8 łyżek
- proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- jaja 3 szt.
- mleko 3/4 szkl.
- mak niebieski 1 łyżka
- olej roślinny 3-4 łyżki
- świeże jeżyny ok. 200 g.
W misce mieszamy jaja z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Patelnię smarujemy olejem i nalewamy małą chochelkę masy. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Gotowe placki układamy jeden na drugim i obkładamy jeżynkami.
#MyVictorinox
Ależ one ślicznie wyglądają z tymi makowymi piegami ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/