21 sierpnia 2017

PLACUSZKI RYŻOWE Z MAKIEM I JEŻYNAMI










PLACUSZKI RYŻOWE Z MAKIEM I JEŻYNAMI 

Placuszki to bardzo fajny pomysł np. na śniadanie. Są zdrowe, lekkie i bez cukru. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Jednak gwiazdą tego przepisu są jeżyny, które rosną sobie na działce i dojrzewają w promieniach słońca. Ostatnio całkiem sporo ich nazbierałam, więc nie obejdzie się bez przepisu z nimi. Słodziutkie, rozpływają się w ustach. Zawierają dużo witamin, które są nam potrzebne. 

~~SKŁADNIKI~~

  • mąka ryżowa 8 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • jaja 3 szt.
  • mleko 3/4 szkl.
  • mak niebieski 1 łyżka
  • olej roślinny 3-4 łyżki
  • świeże jeżyny ok. 200 g. 

W misce mieszamy jaja z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Patelnię smarujemy olejem i nalewamy małą chochelkę masy. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.  Gotowe placki układamy jeden na drugim i obkładamy jeżynkami. 


#MyVictorinox 

1 komentarz:

  1. Ależ one ślicznie wyglądają z tymi makowymi piegami ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia