PIERZYNKI Z INDYKA (KOTLETY)
Pierzynki to kotleciki, które są bardzo delikatne. Zawdzięczają to ubitym białkom, które nadają objętości i soczystości kotlecikom i stąd tytuł pierzynki, bo są lekkie i bardzo smaczne. Idealne jako dodatek do ziemniaczków.
~~SKŁADNIKI~~
- mięso mielone z indyka 0.5 kg.
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/4 łyżeczki
- tymianek suszony 1/2 łyżeczki
- koperek suszony 1 łyżeczka
- natka pietruszki suszona 1 łyżeczka
- białka z 4 jaj
- kasza manna 2 łyżki
- bułka tarta do obtoczenia
- czosnek 1 ząbek
- olej do smażenia
~~METODA~~
Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, tymianek, koperek, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo do mięsa. Na koniec dodajemy kaszę mannę i ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą. Mięso nabieramy na łyżkę i umieszczamy w bułce tartej, Obtaczamy bułką i formujemy okrągłe kotleciki. Każdy smażymy na złocisty kolor na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.