31 lipca 2017

PIERZYNKI Z INDYKA (KOTLETY)







PIERZYNKI Z INDYKA (KOTLETY)
Pierzynki to kotleciki, które są bardzo delikatne. Zawdzięczają to ubitym białkom, które nadają objętości i soczystości kotlecikom i stąd tytuł pierzynki, bo są lekkie i bardzo smaczne. Idealne jako dodatek do ziemniaczków. 

~~SKŁADNIKI~~
  • mięso mielone z indyka 0.5 kg.
  • sól 1 łyżeczka 
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • tymianek suszony 1/2 łyżeczki
  • koperek suszony 1 łyżeczka
  • natka pietruszki suszona 1 łyżeczka
  • białka z 4 jaj
  • kasza manna 2 łyżki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • czosnek 1 ząbek
  • olej do smażenia

~~METODA~~

Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, tymianek, koperek, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo do mięsa. Na koniec dodajemy kaszę mannę i ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą. Mięso nabieramy na łyżkę i umieszczamy w bułce tartej, Obtaczamy bułką i formujemy okrągłe kotleciki. Każdy smażymy na złocisty kolor na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia