TRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ (FIT)
Ależ to przyjemność kosztować swoich słodkości, a zwłaszcza, gdy są lepsze od tych ze sklepu. Trufelki smakują jak oryginalne Raffaello. W przygotowaniu są bardzo szybkie i super łatwe.
Bardzo długo zastanawiałam się jak smakują domowe pralinki, ponieważ ostatnio zawojowały w internecie, więc stwierdziłam, że muszą być bardzo smaczne. Przygotowałam własną wersję trufli, która jest zdrowsza. Nie zawierają dużo cukru, a ser ricotta jest o wiele mniej tłustszy niż mascarpone czy śmietana kremówka.
Środek pralinek jest delikatny o ewidentnym smaku kokosa, w którym znajduje się migdał. Polecam jak najbardziej. Wychodzi ich dużo, bo ok. 22-24 szt. i są większe niż te sklepowe.
~~SKŁADNIKI~~
- drobne wiórki kokosowe 200 gram
- serek ricotta 250 gram
- miód 2 łyżki
- olej kokosowy 4 łyżki
- migdały całe ok. 22-24 szt.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obtoczenia ok. 70 gram
~~METODA~~
Migdały zalać gorącą wodą na ok. 20 minut.. Po tym czasie usunąć skórkę z migdałów.
W dużym naczyniu umieścić drobne wiórki ( można zmielić blenderem/ malakserem na bardzo drobne wiórki ). Dodać ser ricotta oraz roztopiony olej kokosowy z miodem. Wymieszać. Łyżką nabrać masę na mokre dłonie. Ugnieść, do środka włożyć migdał i ponownie ugnieść/ zrolować kulkę ( warunek konieczny to wilgotne dłonie, wtedy masa nie będzie rozwarstwiać się ). Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ułożyć na tacy i wsadzić do lodówki, aby schłodziły się.
DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW ZNIŻKA 5 % NA PRODUKTY AGNEX NA HASŁO: ZDROWE-BAKALIE ( RABAT DO 30.04.2017 ) KLIKNIJ W GRAFIKĘ :)
DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW ZNIŻKA 5 % NA PRODUKTY AGNEX NA HASŁO: ZDROWE-BAKALIE ( RABAT DO 30.04.2017 ) KLIKNIJ W GRAFIKĘ :)
cudeńka
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale ;) moja siostra zachwycała się jaglanymi ale muszę jej koniecznie te pokazać;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! :) ja je będę robić drugi raz, bo bardzo zasmakowały rodzinie, a zwłaszcza tacie, który ma cukrzyce, więc dla niego to zdrowy, z niską ilością cukru w postaci miodu deser :)
UsuńBoskie! Jestem w trakcie robienia. Masa wyborna. Jaglanej też kiedyś robiłam ale były bardziej suche i mniej kremowe! Te są idealne..
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne, zrobiłam z ricotty z mleka koziego i będę je robic częściej. Szybko poszly😊
OdpowiedzUsuńDziękuje za wypróbowanie mojego przepisu ! :) Następnym razem proszę pochwalić się zdjęciem wysyłając je na paulette17@op.pl . Byłabym bardzo wdzięczna :D
Usuń