24 grudnia 2015

SEROMIODOWNIK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI

Witam, witam wszystkich w ten magiczny świąteczny czas i dzień !
Na wstępie chciałabym życzyć wszystkim zdrowych, pogodnych i wesołych Świąt !
Pełno inspiracji kulinarnych i smacznego jedzonka ! :*
Kuchnia Paulettes :)

A teraz przejdźmy do dzisiejszego wpisu.  Mam dla Was świetną propozycję na ciasto, które nadaję się na każdą okazję. Jest to miodownik przekładany sernikiem gotowanym. Konsystencja sernika jest idealna. Ser jest gładki i puszysty o smaku waniliowym. Placki miodowe potrzebują tylko jednej nocy, aby zmiękły.
Wierzch pokryłam masą kajmakową i grubo obsypałam prażonymi orzechami ziemnymi.
Ciasto przygotowałam w dwóch aranżacjach. Nie mogłam zdecydować się, która jest lepsza, więc wstawiam dla Was dwie wersje :)






CIASTO:


  • mąka 0.5 kg.
  • masło zimne 200 gram
  • miód 2 łyżki
  • cukier 200 gram 
  • jaja 2 szt.
  • soda 2 łyżeczki
  • mleko 2 łyżeczki
MASA SEROWA:

  • twaróg półtłusty 1 kg. ( zmielony )
  • budyń waniliowy 2 op.
  • mleko 1/3 szkl.
  • cukier 3/4 szkl.
  • żółtka z 4 jaj
  • białka z 4 jaj
  • masło 200 gram
DODATKOWO:

  • kajmak np. gostyński 1 puszka
  • orzeszki ziemne prażone niesolone 3/4 szkl. ( posiekane )
  • mleko 3 łyżki
METODA:

  1. Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać posiekane masło, miód, cukier, jaja. Sodę wymieszać w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i odstawić do lodówki ( w woreczku ).
  2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i trzema partiami twaróg, dalej miksując. W osobnej misce ubić na sztywna pianę białka. Do masy serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Całość przelać do dużego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać dodać rozrobione w mleku budynie, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  3. Na blacie rozsypać mąkę. Rozwałkować każdy placek ciasta. Blachę 25 x 30 cm. wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć na blachę, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut na środkowy ruszt ( z termoobiegiem ). Tak postępujemy z każdym plackiem ciasta. 
  4. Kiedy upieczemy wszystkie placki. Pierwszy wkładamy z powrotem do blachy. Wykładamy 1/3 masy serowej. Tak postępujemy z każdym plackiem. Na wierzch ostatniego blatu polewamy roztopiony w garnuszku z mlekiem kajmak. Posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki na noc.

Serdecznie zapraszam na stronkę, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji ! ->
http://mojpieknystol.pl/
Mój piękny stół

3 komentarze:

  1. Paulino z przyjemnością informuję,że nominowałam Twój blog do nagrody Liebster
    http://piatapopoludniu.blogspot.com/2015/12/liebsterowy-zawrot-gowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Rzeczywiście ciasto idealne na każdą okazję. Miodownik świetnie sprawdza się w każdej sytuacji, a połączony z sernikiem, to musi być istna rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto, uwielbiam miodowniki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia