Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :).
Taki mus mogłabym jeść na okrągło. Każda warstwa tego ciasta idealnie do siebie pasuje.
Polecam, bo każdy kęs to rozkosz !
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka 2 i 1/2 szkl.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy 1 op.
- kakao naturalne 1 łyżeczka
- miód 1 łyżka
- przyprawa do piernika 1 łyżka
- jaja 2 szt.
- masło 125 gram
- śmietana kwaśna gęsta 3 łyżki
- cukier kryształ 4 łyżki
Masa serowa:
- twaróg półtłusty lub tłusty 1 kg. ( może być w kostkach )
- jaja 5 szt.
- śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek
- cukier puder 6 łyżek
- sok z cytryny 1 łyżka
- mąka 3 łyżki
Mus:
- czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki
- śmietana kremówka 200 ml.
- białka z 2 jaj
- przyprawa do piernika 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- żelatyna 1 łyżka
- woda ciepła 3 łyżki
Dodatkowo:
- masa kajmakowa 300 gram
- kakao do oprószenia ciasta
METODA:
- Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść ciasto.
- Podzielić na 2 równe części. Wstawić do lodówki.
- W dużej misce umieścić twaróg i pozostałe składniki. Wymieszać i zmiksować blenderem ręcznym, aż nie będzie grudek.
- Ciasto rozwałkować. Blachę małą kwadratową wyłożyć pergaminem. Jeden placek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min., aż się zarumieni. Wyciągnąć i odstawić. Blachę ponownie wyłożyć pergaminem i wyłożyć drugi placek ciasta. Na ciasto wylać sernik. Wstawi o piekarnika 170 stopni na ok. 40 min.m, z kąpielą wodną ( najlepiej wlać gorącą wodę do dużej blachy i wstawić pod ciasto ).
- Mus: Czekoladę rozdrobnić i wrzucić do miski razem z masłem i przyprawą do piernika. Na gaz wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada.
- Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę.
- Do ubitych białek dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ubita śmietanę. Na sam koniec żelatynę rozpuszczamy w wodzie, czekamy, aż spęcznieje i podgrzewamy, aż się rozpuści ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Dodajemy do musu i dokładnie, energicznym ruchem mieszamy.
- Na ostygnięty sernik wykładamy drugą placek ciasta, smarujemy masą kajmakową. Na to mus i wstawiamy na co najmniej 2 dni dni do lodówki. Wierzch posypać kakao.
Wygląda przecudownie, wyobrażam sobie smak całości ;) Jeszcze nigdy nie jadłam sernika z musem i może się trochę zainspiruję, tylko zamiast żelatyny dodam śmietan fix ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) podpowiem tylko, że aby ciasto było dobre to musi przelezakowac w lodówce co najmniej 2 dni :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńo rany, jaki ładny! i ten wzorek na wierzchu! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) cieszę się, że nawet tak drobne szczegóły wpadają w oko i są zauważalne ! :D pozdrawiam :)
UsuńWygląda smakowicie:) W ogóle bardzo ciekawy blog. Pozdrowienia z kuchni MArlenity:)
OdpowiedzUsuń