18 grudnia 2015

SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Oto jedna z propozycji :)
Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :).
Taki mus mogłabym jeść na okrągło. Każda warstwa tego ciasta idealnie do siebie pasuje.
Polecam, bo każdy kęs to rozkosz !





SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • mąka 2 i 1/2 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • kakao naturalne 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • jaja 2 szt.
  • masło 125 gram
  • śmietana kwaśna gęsta 3 łyżki
  • cukier kryształ 4 łyżki
Masa serowa:

  • twaróg półtłusty lub tłusty 1 kg. ( może być w kostkach )
  • jaja 5 szt.
  • śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek
  • cukier puder 6 łyżek
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • mąka 3 łyżki
Mus:

  • czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki
  • śmietana kremówka 200 ml.
  • białka z 2 jaj
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda ciepła 3 łyżki
Dodatkowo:

  • masa kajmakowa 300 gram
  • kakao do oprószenia ciasta
METODA:
  1. Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść ciasto. 
  2. Podzielić na 2 równe części. Wstawić do lodówki.
  3. W dużej misce umieścić twaróg i pozostałe składniki. Wymieszać i zmiksować blenderem ręcznym, aż nie będzie grudek. 
  4. Ciasto rozwałkować. Blachę małą kwadratową wyłożyć pergaminem. Jeden placek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min., aż się zarumieni. Wyciągnąć i odstawić. Blachę ponownie wyłożyć pergaminem i wyłożyć drugi placek ciasta. Na ciasto wylać sernik. Wstawi o piekarnika 170 stopni na ok. 40 min.m, z kąpielą wodną ( najlepiej wlać gorącą wodę do dużej blachy i wstawić pod ciasto ). 
  5. Mus: Czekoladę rozdrobnić i wrzucić do miski razem z masłem i przyprawą do piernika. Na gaz wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada. 
  6. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę.
  7. Do ubitych białek dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy ubita śmietanę. Na sam koniec żelatynę rozpuszczamy w wodzie, czekamy, aż spęcznieje i podgrzewamy, aż się rozpuści ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Dodajemy do musu i dokładnie, energicznym ruchem mieszamy.
  8. Na ostygnięty sernik wykładamy drugą placek ciasta, smarujemy masą kajmakową. Na to mus i wstawiamy na co najmniej 2 dni dni do lodówki. Wierzch posypać kakao.

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4


Dobrze wypieczone święta

5 komentarzy:

  1. Wygląda przecudownie, wyobrażam sobie smak całości ;) Jeszcze nigdy nie jadłam sernika z musem i może się trochę zainspiruję, tylko zamiast żelatyny dodam śmietan fix ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) podpowiem tylko, że aby ciasto było dobre to musi przelezakowac w lodówce co najmniej 2 dni :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. o rany, jaki ładny! i ten wzorek na wierzchu! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) cieszę się, że nawet tak drobne szczegóły wpadają w oko i są zauważalne ! :D pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie:) W ogóle bardzo ciekawy blog. Pozdrowienia z kuchni MArlenity:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia