7 września 2015

KROKIETY Z MIĘSEM,PIECZARKAMI I JAJKIEM

Smaczne połączenie mięsa karkówki wieprzowej z pieczarkami i jajkiem. Takie krokiety kojarzą mi się z chłodnymi dniami, jesienią, zimą i świętami. Idealny dodatek stanowi barszcz czerwony, który uzupełnia danie. Śmiało mogę napisać, że krokiety smakują jak z najlepszej restauracji. Farsz jest po prostu obłędny ! 







Składniki:

Naleśniki:
Naleśniki:
mleko 400 ml.
woda 200 ml.
jaja 4 szt.
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka
mąka 200 gram

Farsz:
karkówka 400 gram
jaja ugotowane na twardo 3 szt.
cebula 2 szt.
masło 1 łyżka
olej 3 łyżki
pieczarki 3 duże szt.
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
papryka słodka mielona 1 łyżka
przyprawa do mięs 1 łyżeczka

Panierka:
bułka tarta ok.1 szkl.
jaja 2 szt. 
olej do smażenia

Metoda:

1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni wysmarowanej pędzelkiem olejem.


2. FARSZ: Mięso umyć, osuszyć, pieczarki obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mięso doprawić przyprawami tj. sól, pieprz, przyprawa do mięs, papryka. Wymieszać.


3. Farsz podsmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki i dodać posiekane jaja. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem na rumiany kolor. Dodać do farszu i zmielić całość dokładnie ręcznym blenderem.


4. Po 2 łyżki farszu nakładać na naleśniki. Brzegi tj. prawy i lewy bok ułożyć do środka a potem zwinąć roladki.


5. Jajko rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem obtoczyć w bułce i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor z każdej strony.


3 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia