Składniki tortownica 15-16 cm:
Ciasto tortownica 15-16 cm:
3 jaja
1/2 szkl. cukru brązowego
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3 płaskie łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowo chałwowa:
250 gram twarogu
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
2 banany
125 gram serka Philadelphia
100 ml. śmietany kremówki
200 gram chałwy
4 łyżeczki żelatyny
50 ml. wody zimnej
Poncz:
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
Dekoracja:
200 ml. śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 gram białej czekolady
1/2 banana
maliny
3 jaja
1/2 szkl. cukru brązowego
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3 płaskie łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowo chałwowa:
250 gram twarogu
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
2 banany
125 gram serka Philadelphia
100 ml. śmietany kremówki
200 gram chałwy
4 łyżeczki żelatyny
50 ml. wody zimnej
Poncz:
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
Dekoracja:
200 ml. śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 gram białej czekolady
1/2 banana
maliny
Metoda:
1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje dodać żółtka, śmietanę i olej, dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 30-35 min., do suchego patyczka.
2. MASA BANANOWO CHAŁWOWA: W misce umieścić twaróg ze śmietaną kremówką, serkiem i cukrem waniliowym. Dokładnie zmiksować blenderem. Dodać pokrojone banany i zmiksować blenderem, aż masa powstanie gładka bez grudek. Dodać resztę sok z cytryny. Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia i chwilę podgrzać w mikrofalówce ( ok. 7-10 sekund, aż się roztopi, ale nie może dojść do wrzenia). Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Zrobić poncz. Sok wymieszać z cukrem i wodą. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć ponczem. Wylać masę bananowo chałwową. Wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Po tym czasie położyć drugi blat nasączony ponczem i z powrotem włożyć do lodówki na 3-4 h. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Sernik delikatnie wyciągnąć z lodówki i tortownicy. Przyozdobić bita śmietaną. Całość posypać startą na tarce białą czekoladą. Ozdobić malinami i plasterkami banana. Wstawić do lodówki na noc.
Ale pychotka, ciasto wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :p
OdpowiedzUsuńWygląda mega! Uwielbiam chałwę w ciastach, a z bananem musi stanowić ciekawą kombinację :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Banany - uwielbiam, chałwa - uwielbiam! Połączenie tych składników to poezja smaku, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń