Mięsne kulki są idealnie doprawione. Dodatek warzyw stanowi bardzo ważną sprawę, ponieważ staram się jak najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze.
Składniki:
Mięsne kulki:
mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram
jajko 1 szt.
bułka tarta 3 łyżki
sól 1 płaska łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt.
majeranek 1 łyżka
pieprz ok. 1/3 łyżeczki
Warzywa:
marchew żółta 1 szt.
marchew zwykła 1 szt.
brokuł kilka różyczek
strączki groszku 1 garść
pieczarki 3 szt.
olej do smażenia 3-4 łyżki
Beszamel:
masło 40 gram
mąka 2 łyżki
mleko 350 ml.
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku
ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl.
Wierzch:
ser żółty 4 plastry cienkie
natka pietruszki 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Mięsne kulki:
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min.
2. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.
3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.
4. Beszamel:
Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz dodać posiekany czosnek. Energicznie mieszać, aby masa była płynna i bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki to można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki.
5. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.