Zdrowa wersja spaghetti, która składa się z wartościowego łososia, pełnoziarnistego makaronu oraz szpinaku i czosnku w delikatnym sosie śmietankowym. Każdy składnik ma jakąś zaletę. Oprócz tego, że świetnie smakuje to dodatkowo super wygląda.
Składniki :
makaron pełnoziarnisty 3/4 opakowania
szpinak świeży 200 gram
łosoś bez skóry 400 gram
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżka
sok z cytryny ok. 1 łyżki
śmietanka 18 % 120 ml.
masło 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Marynata do łososia:
sok z cytryny 2-3 łyżki
sól ziołowa - do oprószenia z każdej strony
pieprz ziołowy - do oprószenia z każdej strony
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według opakowania na al dente z dodatkiem soli.
2. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek.
3. Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać. Dodać do czosnku. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
4. Łososia zamarynować 2 godziny wcześniej. Następnie umieścic w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min.
Wyciągnąć i rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku razem z makaronem oraz sokiem z cytryny.Wymieszać.
5. Do całości wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podkręcić ogień na większy i chwilę gotować, aby śmietanka lekko odparowała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.