To moja pierwsza rolada w życiu. Zawsze bałam się, że mi nie wyjdzie, ale nie potrzebnie. Tak naprawdę rolada jest bardzo prosta. Mam sprawdzony przepis na biszkopt, który nie pęka i doskonale się roluje. Nadaję się także do tortów i innych ciast.
Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone.
Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :)
Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :)
Składniki:
BISZKOPT:
jaja 6 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
NADZIENIE SEROWE TIRAMISU:
twaróg 1 kostka (250 g.)
cukier puder 5 łyżek
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
ciepła woda 50 ml.
amaretto 2 łyżki
śmietana kremówka 250 ml.
żelatyna 4 łyżeczki
woda ciepła ok. 5 łyżek ( tyle, aby pokryła żelatynę )
WIERZCH:
śmietana kremówka 300 ml.
kakao do posypania
cukier puder 1 łyżka
gorzka czekolada 2-3 kostki
Sposób przygotowania:
1. BISZKOPT: Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Blachę o wym. 33x 45 cm ( z piekarnika ) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Grzałka góra, dół. Upieczony i ciepły biszkopt położyć na ściereczce z pergaminem na wierzch, który należy ściągnąć. Zwinąć roladę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. NADZIENIE: W malakserze umieścic twaróg, amaretto i cukier puder. Kawę rozpuścić w wodzie. Wymieszać i dodać do twarogu. Zmiksować na gładką konsystencję. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać do masy. Zmiksować. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku lub w mikrofali ( ok. 10 sekund, nie może dojść do wrzenia, bo straci swoje właściwości żelujące ). Chwilę odczekać i dodać do masy. Po czym znowu zmiksować. Masa powinna być płynna. Można wstawić na chwilę do lodówki.
3. Roladę rozwałkować i wysmarować nadzieniem serowym. Delikatnie zwinąć w roladę.
4. WIERZCH: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i wycisnąć wzdłuż rolady paski jeden przy drugim.
5. Gotową roladę posypać kakao i posiekaną czekoladą. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Ale to ciasto musi być pyszne! Podkradam przepis na biszkopt, bo nigdy mi nie wychodzi ;)
OdpowiedzUsuń