Za pewne każdy z nas kiedyś w życiu
używał oliwę z oliwek. Nie którzy używają ją na co dzień,
dodając do potraw i sałatek, nie wiedząc do końca jakie wartości
ma oliwa i co wnosi do naszej diety.
Po pierwsze najbardziej wartościową
oliwą jest ta z pierwszego tłoczenia, czyli EXTRA VIRGIN, która
jest alternatywą dla tłuszczów takich jak margaryny i oleje. Oliwę Extra Virgin zaleca się podawać do sałatek, tuż przed podaniem.
Natomiast oliwa z oliwek nadaje się do wszystkich potraw, sałatek
oraz smażenia.
Na start dobre wiadomości :)
Czy wiecie że...
Oliwa spożywana na co dzień chroni
przed napadami głodu? Wyrównując poziom cukru we krwi lub to, że
zdrowe kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzapalne? Już 50 ml
oliwy odpowiada 10 % dawce ibuprofenu.
Dodatkowo w parze z treningiem pomaga,
by tłuszczyk nie odkładał się w nadmiarze.
Co więcej..chroni przed nowotworami a
według profesor Marii Marques z uniwersytetu w Coimbrze chroni przed
rakiem sutka.
Dzięki zdrowym kwasom zawartych w
oliwie możemy uchronić się przed miażdżycą, wrzodami, cukrzycą
oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Oprócz tego oliwa ma też
zastosowanie w kosmetyce. To najlepsza odżywka dla włosów i
paznokci, a także wygładza i ujędrnia skórę.
Ile można dziennie spożywać
oliwę?
1-2 łyżki -
znacznie za mało.
3-4 łyżki – w
sam raz
5- 6 łyżek –
za dużo
Złe wiadomości :(
Zalet oliwy jest
wiele. Ale ja zawsze coś wygrzebie. Nie zapominajmy, że to jednak
tłuszcz, który ma bardzo dużo kalorii i trzeba go używać zgodnie
z radą powyżej, czyli 3-4 łyżki dziennie.
Pamiętajmy, że
tłuszcz dostarczamy też poprzez inne posiłki.
Kolejną wadą
jest to, że przy wysokiej temperaturze podczas smażenia ( mowa o
oliwie Extra Virgin ) tworzą się związki, które zagrażają
wątrobie, nerkom i sercu, dlatego należy używać ją tylko i
wyłącznie na zimno.
Podsumowanie:
Na pewno już
wiemy, że oliwa Extra Virgin nie nadaję się do smażenia i jest
kaloryczna.
Po drugie lista
zalet oliwy jest obszerna, ale te najważniejsze to:
- wspomaga odchudzanie
- dba o serce
- pomaga cukrzykom
- obniża ciśnienie krwi
- chroni przed wrzodami i miażdżycą
- chroni przed nowotworami
Zachęcam by jak
najwięcej osób zamieniło nie zdrowe tłuszcze typu trans i oleje
na zdrowe tłuszcze oleinowe, czyli ukochaną oliwę z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.