Składniki:
karkówka - 2 kg.
Marynata:
oliwa z oliwek - 1/3 szkl.
ocet balsamiczny - 3 łyżki
ząbki czosnku - 6 szt.
oregano świeże posiekane - 2 łyżki
natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć.
2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek,
świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać.
3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem.
Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc.
4. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową
( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ).
5. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni, polać resztą marynaty, która została, po nakłuwać widelcem i piec jeszcze 3 godziny.
Co godzinę mięso przewracać, aby z każdej strony dobrze się przypiekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.