1 czerwca 2015

KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE

  • Karkówka jest soczysta, mięciutka i rozpływa się w ustach. Dodatek oregano sprawia,że jest aromatyczna a podczas pieczenia w całym domu wyłaniają się piękne zapachy, które kuszą domowników. Karkówkę można podać do obiadu, można podać w kanapce a nawet w burgerze. Najlepsza jaką zrobiłam.





  • Składniki:
     
    karkówka - 2 kg. 
     
    Marynata:
     
    oliwa z oliwek - 1/3 szkl.
    ocet balsamiczny - 3 łyżki
    ząbki czosnku - 6 szt. 
    oregano świeże posiekane - 2 łyżki
    natka pietruszki posiekana - 2 łyżki 
    ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
    sól - 1 łyżka
     
    Sposób przygotowania:
     
    1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. 
    2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek,
    świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać. 
    3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem. 
    Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc. 
    4. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową
    ( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ).
    5. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni, polać resztą marynaty, która została, po nakłuwać widelcem i piec jeszcze 3 godziny. 
    Co godzinę mięso przewracać, aby z każdej strony dobrze się przypiekło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia