18 maja 2015

RUMOWY MUS CZEKOLADOWY

  • Przepyszny deser dla dorosłych. Jest delikatny i kremowy. Nie zawiera żółtek, dzięki temu deser ma mało cholesterolu. Polecam łasuchom gorzkiej czekolady. :)



  • Składniki na 4 porcje:
  • czekolada gorzka - 100 gram 
    białka- z 2 jaj 
    sól - 1 szczypta 
    śmietana kremówka - 100 gram 
    cukier puder - 2 łyżki 
    rum - 3 łyżki 
    masło - 1 łyżka 

    Przybranie:
    borówki 
    maliny 
    truskawki świeże 
    czekolada gorzka starta na tarce
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wstawić do lodówki.

  • 2.  Czekoladę posiekać nożem. Miskę umieścic na garnku z wodą, aby zrobić kąpiel wodną. Do kąpieli wodnej najlepiej wybrać miskę ze stali nierdzewnej. Miska nie może dotykać dna garnka. Do garnka wlać tyle wody, aby dno miski znalazło się tuż nad nią. Wodę doprowadzić do wrzenia. W misce metalowej umieścic czekoladę, masło oraz rum. Poczekać, aż zacznie się topic, mieszając co jakiś czas.

  • 3. Następnie należy przełożyć miskę do garnka z zimną wodą, aby czekoladę nieco ostudzić. ( Czekolada nie będzie rzadka )

  • 4. Do miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia. Wstawić do lodówki na minimum 3 h. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie a następnie wyciąć nią łezki z musu na talerz. Przyozdobić owocami oraz czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia