27 maja 2015

FILET Z PIEKARNIKA NA SZPINAKOWEJ CHMURCE

  • Delikatny i soczysty filet z aromatycznym szpinakiem. Taki obiad zażyczył sobie mój przyszły mąż. :)




  • Składniki:
  • Szpinakowa chmurka:
    szpinak świeży 150 gram
    ząbek czosnku 1 szt. 
    masło 1 łyżka 

    Filet:
    filet z kurczaka 3 szt. 
    sól morska 1 płaska łyżeczka 
    czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka 
    pieprz 1 szczypta 
    chili 1 szczypta 
    rozmaryn Prymat 1 łyżeczka 
    olej rzepakowy 1 łyżka

    Dip koperkowy:
    koperek siekany 1 łyżka 
    jogurt naturalny 3 łyżki 
    czosnek granulowany 1/2 łyżeczki 
    pieprz 1 szczypta
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Fileta umyć, osuszyć. Usunąć szumowiny. Ułożyć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  • 2. Szpinak przepłukać wodą. Na patelni roztopić masło. Dodać posiekany ząbek czosnku. Kiedy czosnek uwolni aromaty i lekko się przysmaży dodać szpinak. Dusic ok. 2-3 min.
  • 3. Fileta ułożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 min.
  • 4. Dip: jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Wymieszać.
  • 5. Na środku talerza ułożyć szpinak. Na szpinaku pokrojoną w grube plastry pierś. Obok zrobić kleksa z dipu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia