- Delikatny i soczysty filet z aromatycznym szpinakiem. Taki obiad zażyczył sobie mój przyszły mąż. :)
-
- Składniki:
- Szpinakowa chmurka:
szpinak świeży 150 gram
ząbek czosnku 1 szt.
masło 1 łyżka
Filet:
filet z kurczaka 3 szt.
sól morska 1 płaska łyżeczka
czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka
pieprz 1 szczypta
chili 1 szczypta
rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
Dip koperkowy:
koperek siekany 1 łyżka
jogurt naturalny 3 łyżki
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
pieprz 1 szczypta - Sposób przygotowania:
- 1. Fileta umyć, osuszyć. Usunąć szumowiny. Ułożyć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
- 2. Szpinak przepłukać wodą. Na patelni roztopić masło. Dodać posiekany ząbek czosnku. Kiedy czosnek uwolni aromaty i lekko się przysmaży dodać szpinak. Dusic ok. 2-3 min.
- 3. Fileta ułożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 min.
- 4. Dip: jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Wymieszać.
- 5. Na środku talerza ułożyć szpinak. Na szpinaku pokrojoną w grube plastry pierś. Obok zrobić kleksa z dipu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.