ZDROWE BABECZKI CZEKOLADOWE ( DLA DIABETYKÓW )

10:28:00








ZDROWE BABECZKI CZEKOLADOWE
Obłędne babeczki czekoladowe. Mięciutki i smaczne. Zrobione na mące żytniej, której w ogóle nie czuć i nie rozróżni nikt, że to nie jest mąka pszenna. Są tak miękkie, że przypominają gąbeczkę. Oprócz tego są bez cukru. W tych babeczkach cukier to erytrol, który ma 0 kalorii. Babeczki są sprawdzone i zatwierdzone przez tatę, który ma cukrzycę i nic się po nich nie działo, a za to uśmiech wiele mówi.
Zatem nawet diabetycy mogą je jeść bez zarzutów. 

~~SKŁADNIKI~~
szklanka o pojemności 250 ml.
  • mąka żytnia 2 szklanki
  • kakao ciemne 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • erytrol 3/4 szklanki
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • jaja 4 sztuki
  • kefir 1 szklanka

~~METODA~~


  • Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodajemy erytrol. W drugiej misce umieszczamy olej rzepakowy, kefir i jaja. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
    Do miski z mokrymi składnikami dodajemy stopniowo suche składniki. Mieszamy rózgą kuchenną. Gotową masę bez grudek przekładamy za pomocą gałkownicy do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 8-10 minut, do suchego patyczka.

You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.