18 czerwca 2016

KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM

Kurczak to danie odświętne. Zazwyczaj przygotowywany na niedzielny obiad, na święta lub urodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje  go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami. 
Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza. 








SKŁADNIKI:


  • kurczak do 1.5 kg. 
  • domowa włoska przyprawa do mięs i marynat ( przepis tutaj ) 3 łyżki 
  • sól 3/4 płaskiej łyżki
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • brokuł kilka różyczek ok. 5 szt.
  • ser żółty 100 g. 
  • pomidory z zalewy 4 szt. 
METODA:

Kurczaka dokładnie umyć. Ponacinać delikatnie skórę przy podudziach i skrzydełkach. Natrzeć   dokładnie przyprawą pod skórą oraz na wierzchu. Z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. 
Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20  min., aż skórka zarumieni się. 



Z okazji 3 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie chciałabym życzyć wszystkiego co najlepsze dla gospodarzy, dużo radości i śmiechu w kuchni, mnóstwo pomysłów, realizacji dalszych planów, by marzenia się spełniały, a biznes w dalszym ciągu się rozwijał, dużo zabawy w kuchni, zarażając przy tym innych, bo gotowanie to nie tylko pasja czy zawód, ale przede wszystkim dobra zabawa ! 
Zapraszam na:
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/

oraz
http://www.marcoghia.pl/


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia