PRINCESSA KOKOSOWA

10:05:00

Princessa kokosowa to kruche ciasto przełożone masą kokosową, płynnym kajmakiem i kokosową pianką. Ciasto jest mocno kokosowe i przypomina smak batonika Princessa. 
Świetnie nada się na wesela, urodziny i imprezy. A z kawą to " niebo w gębie" :) 







SKŁADNIKI BLACHA 24X24 CM. :

Ciasto:

  • mąka 2 i 1/2 szkl. 
  • masło ( zimne ) 250 g. 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • żółtka 5 szt. 
  • cukier puder 3 łyżki
  • wiórki kokosowe 1/2 szkl. 
Masa I:
  • budyń waniliowy bez cukru 2 op.
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 700 ml. 
  • wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl.
Masa II:
  • kajmak w puszce np. gostyński 400 g.
  • mleko 2 łyżki
Masa III:
  • białka 5 szt. 
  • cukier puder 1/2 szkl. 
  • olej rzepakowy 1/2 szkl. 
  • budyń śmietankowy bez cukru 2 op. 
  • wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl. 
Dodatkowo: 
  • cukier puder do oprószenia 
  • wiórki kokosowe do obsypania
METODA:

Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Włożyć do woreczka i do zamrażarki.

Masa I: Połowę mleka wlać do garnka. W drugiej połowie rozrobić budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń oraz dodać wiórki kokosowe. Mieszać energicznym ruchem, aż masa zgęstnieje. 

Masa II: Do rondelka wlać mleko i dodać kajmak. Gotować na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i bez grudek. 

Masa III: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i dalej miksować, ale na niższych już obrotach. Następnie wsypać budyń i wlać strużką olej. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe. 

Pieczenie: Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować ( podsypując mąką ) i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15- 20 min. Po tym czasie wyciągnąć i na ciasto wyłożyć masę I, na masę I wylać masę II i następnie masę III. Z zamrażarki wyciągnąć drugą połowę ciasta. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min. 
Ostygnięte ciasto obsypać wiórkami i cukrem pudrem. 

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Mój mąż uwielbia wszystko co kokosowe, Twoja Princessa wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciacho;niczym z cukierni ;) zapraszam na moje przepisy na ciasta i ciasteczka w tym wybrane ciasta S.Anastazji może coś Ci się spodoba;coś zainspiruje ;) pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O to bym z przyjemnością zjadła:)) Pozdrawiam z Kuchni Marlenity:)

    OdpowiedzUsuń