Ciasto jest bardzo proste, choć może nie wygląda na takie :)
Zaletą jest to, że możemy sernik podzielić na porcje i całkowicie zamrozić. Kiedy najdzie nas ochota, sięgamy do zamrażalnika i mamy ciasto, sernik i lody. Dosłownie 3 w 1 :).
Świetnie sprawdzi się w bardzo upalne dni.
Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego otulonego w czekoladzie. Następnie masa serowa - idealnie gładka o smaku orzechów. Na sam wierzch orzechy w czekoladzie. Czy to nie brzmi świetnie? Jest to nowość, która zagości na moim stole, w zeszycie i w zamrażalniku na "wiele lat " :D
Ah no i sernik bardzo równo kroi się. Po prostu jest przepyszny :). Polecam <3
SKŁADNIKI:
Spód:
- herbatniki kakaowe 250 gram
- masło 120 gram
Masa I:
- ryż preparowany 1 i 1/2 kubka
- mleko 1/4 szkl. mleka
- czekolada mleczna 200 gram
Masa II:
- twaróg chudy 500 gram
- masło orzechowe 300 gram
- mleko skondensowane słodkie 305 ml ( jedna mała puszka )
- żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl.
- mleko 3/4 szkl.
Wierzch:
- masa krówkowa 4 łyżki (np. gostyńskie)
- mleko 100 ml.
- kakao ekstra ciemne 2-3 łyżki
- orzechy ziemne posiekane 2/3 szkl.
METODA:
- Spód: Herbatniki zmielić w blenderze, robocie lub utłuc wałkiem na miał. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do herbatników i wymieszać ( powinna powstań konsystencja mokrego piasku ). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka. Dokładnie ugnieść.
- Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać i wyłożyć na spód.
- Masa II: W misie umieścić twaróg. Dodać mleko, mleko skondensowane i masło. Dokładnie zmielić blenderem lub robotem kuchennym. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Odstawić do wystygnięcia. Dodać do masy serowej i ponownie zmiksować. Masę wylać na warstwę z ryżu preparowanego.
- Wierzch: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wylać na masę serową. Sernik owinąć folią i wstawić do zamrażarki na noc.
Wyśmienity sernik :)
OdpowiedzUsuńHej, świetny przepis! Mam tylko pytanie, mianowicie jaką średnicę ma Twoja tortownica? :)
OdpowiedzUsuńHej ! :) Moja tortownica ma 23- 25 cm :)
UsuńHej, świetny przepis! Mam tylko pytanie, mianowicie jaką średnicę ma Twoja tortownica? :)
OdpowiedzUsuń112 cm
OdpowiedzUsuń