23 lutego 2016

SERNIK " LION" ( BEZ PIECZENIA )

Znów kolejna odsłona ciasta al'a batonik. Takie ciasta są teraz bardzo popularne, a zwłaszcza, że nie trzeba ich piec. Jest to dla Nas wygoda. Co tu może się nie udać? Ciasto Nam nie opadnie, jest równe jak ściana, nawet się nie zapowietrzy. Wszystko jest w idealnych proporcjach, dzięki czemu sernik jest gładki i kremowy. Mrożony smakuje jak lody ! Rewelacja ! 
Ciasto jest bardzo proste, choć może nie wygląda na takie :)
Zaletą jest to, że możemy sernik podzielić na porcje i całkowicie zamrozić. Kiedy najdzie nas ochota, sięgamy do zamrażalnika i mamy ciasto, sernik i lody. Dosłownie 3 w 1 :). 
Świetnie sprawdzi się w bardzo upalne dni. 
Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego otulonego w czekoladzie. Następnie masa serowa - idealnie gładka o smaku orzechów. Na sam wierzch orzechy w czekoladzie. Czy to nie brzmi świetnie? Jest to nowość, która zagości na moim stole, w zeszycie i w zamrażalniku na "wiele lat " :D
Ah no i sernik bardzo równo kroi się. Po prostu jest przepyszny :). Polecam <3 








SKŁADNIKI:

Spód:

  • herbatniki kakaowe 250 gram
  • masło 120 gram 
Masa I:
  • ryż preparowany 1 i 1/2 kubka
  • mleko 1/4 szkl. mleka 
  • czekolada mleczna 200 gram
Masa II:
  • twaróg chudy 500 gram
  • masło orzechowe 300 gram
  • mleko skondensowane słodkie 305 ml ( jedna mała puszka )
  • żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl.
  • mleko 3/4 szkl.
Wierzch:
  • masa krówkowa 4 łyżki (np. gostyńskie)
  • mleko 100 ml.
  • kakao ekstra ciemne 2-3 łyżki
  • orzechy ziemne posiekane 2/3 szkl. 
METODA:

  1. Spód: Herbatniki zmielić w blenderze, robocie lub utłuc wałkiem na miał. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do herbatników i wymieszać ( powinna powstań konsystencja mokrego piasku ). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka. Dokładnie ugnieść. 
  2. Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać i wyłożyć na spód. 
  3. Masa II: W misie umieścić twaróg. Dodać mleko, mleko skondensowane i masło. Dokładnie zmielić blenderem lub robotem kuchennym. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Odstawić do wystygnięcia. Dodać do masy serowej i ponownie zmiksować.  Masę wylać na warstwę z ryżu preparowanego. 
  4. Wierzch: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wylać na masę serową. Sernik owinąć folią i wstawić do zamrażarki na noc. 




5 komentarzy:

  1. Hej, świetny przepis! Mam tylko pytanie, mianowicie jaką średnicę ma Twoja tortownica? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, świetny przepis! Mam tylko pytanie, mianowicie jaką średnicę ma Twoja tortownica? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia